Uhode su među nama

Tajne službe špijuniraju 100.000 Srba

Društvo

Autor:

Stručnjaci upozoravaju da se s napretkom tehnologije prisluškuje sve i svašta. Bez odobrenja slušaju BIA, VBA i MUP, a najčešće mete su političari, novinari, biznismeni...

tajne službe, srbija, špijuniranje, prisluškivanje,

BEOGRAD - Niko nije bezbedan!
U Srbiji se u svakom trenutku prisluškuju telefonski razgovori oko 100.000 ljudi, procenjuju stručnjaci. U okviru tog broja nalaze se oni koji se direktno prate, ali i osobe koje su na vezi sa „metama“, pa „stradaju“ ni krive ni dužne.

Frapantan podatak je da su policija i službe bezbednosti mimo zakona, i to samo za godinu dana, kod jednog operatera (a ima ih četiri) više od 270.000 puta proveravale koga građani zovu, kada, koliko i odakle razgovaraju.

Ovo znači da niko nije bezbedan, ali ko će biti špijuniran zavisi od toga koliko je zanimljiv, čime se bavi, s kojim ljudima je u kontaktu... Agencije koje stalno imaju pristup bazi podataka i mogu da uđu u nju bez odobrenja kad god žele jesu BIA, VBA i MUP. Političari, novinari, državni činovnici, direktori firmi i biznismeni najmanje su bezbedni.

Telefonski razgovori nisu jedini način za uhođenje ljudi. Internet (imejlovi, društvene mreže), ozvučenje prostorija u kojima se provodi najviše vremena, živo praćenje takođe su metode putem kojih se može saznati gde se meta nalazi, šta radi, čime se bavi.

Kriminolog Zlatko Nikolić za Kurir kaže da se u poslednjih nekoliko godina, otkako je tehnologija napredovala, prisluškuje sve i svašta.

- U godinama „Velikog brata“ sve se prisluškuje. Tehnologija je veoma napredovala i sada na različite načine možete prisluškivati određenu osobu. Automatsko prisluškivanje je najjednostavnije jer se određene mašine uključuju na određene reči. Ali, najpouzdanije je tzv. živo praćenje, kada se pomoću tehničkih pomagala prati meta - objašnjava Nikolić.

Prema rečima Božidara Spasića, kod nas se raspao sistem bezbednosti i svi su meta prisluškivanja.

- Ne zna se ko se i kada prisluškuje. Verujte, prisluškuje se više od 100.000 ljudi, a 70 odsto njih i ne zna da su bili meta. Sve to treba da bude regulisano zakonom, ali dok postoje tajne službe, biće i prisluškivanja, makar imali i idealan zakon. To vam je kao da pokušavate da se borite protiv droge i šverca, prosto nema mogućnosti da se to spreči, bar zasad - ističe Spasić.

Ivica Dačić zoom Ivica Dačić

Dačić: Zaštitićemo građane

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da se MUP „apsolutno pridružuje nastojanjima da se što pre dođe do zakonskih rešenja kojima bi bile izbegnute sve moguće zloupotrebe komunikacije građana.“

- Zajednički interes je i zaštita građana, ali i da policija posao obavlja kako treba - rekao je Dačić.

Rodoljub Šabić zoom Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić: Zabraniti prisluškivanje!

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od Ustavnog suda Srbije da donese privremenu meru zabrane policiji da bez odluke suda prikuplja podatke o komunikacijama građana, jer smatra da je slika o čitavom ovom problemu u Srbiji previše maglovita.

- Glavni problem je to što u našoj zemlji nemamo jasnu predstavu o prisluškivanju, sve je maglovito i zaključak je da stanje nije dobro - istakao je on.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (22)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • D

  D

  Dok se pravosudje ne organizuje,sve te bezbedonosne strukture mogu da prisluskuju bez ikakvih odobrenja.Sankcionisanje je najbitnije u svim organizovanim zemljama!

  15 Odgovori 
 • strasno..

  strasno..

  Bezobrazluk i bahatost drzave i policije, ovo je gore nego u Titovo i doba OZNE. Policija kao i uvek do sada radi sta hoce i nikome ne odgovara a najvise je njenih pripadnika koji su pokvareni, komrumpirani i bave se kriminalom, trgovinom narkotika, reketom i sl.

  11 Odgovori 
 • Moamer Gadafi

  Moamer Gadafi

  A koji će nam moj te službe, zašto nema samo jedna i to kvalitetna, brojčano debelo smanjena, efikasna i to bi se lako kontrolisalo.
  A u principu, zaboleme, mene mogu da prisluškuju, bolji sam čovek od većine koja tamo radi (nisam ljigavac i beskičmenjak), a i od onih koje uhode, prema tome, bezbednjaci, samo napred, udri po prisluškivanj ... više u i praćenju.

  10 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Marinac

  Marinac

  Nista novo i nepoznato !
  Nek me prisluskuje ko god hoce, nemam ni "masla na glavi, ni oraha u dzepu".., eee onaj ko to ima i dize huku i halabuku oko toga! Ja bi postavio samo kao problematicno pitanje moguce zloupotrebe podataka dobijenih "prisliskivanjem" elektronskih i drugih sredstava komunikacije ! To bi mogao biti problem !!!

  3 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Za Srbiju je veoma važno pitanje prava i položaja nacionalnih manjina i njihova integracija u društvo Maja Gojković predsednica Narodne skupštine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!