Terci: Rim i dalje uz Srbiju!

Terci: Rim i dalje uz Srbiju!

Politika -
Terci je prvi strani zvaničnik koji je posetio Srbiju nakon što je formirana nova vlada, a u Beogradu se sastao sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačihem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci poručio je danas u Beogradu da će zvanični Rim nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU , a u razgovorima sa srpskim zvaničnicma složio se da bi bilo izuzetno loše za sve ukoliko bi Brisel naknadno izneo neke nove uslove za priključenje Srbije EU.

Terci je prvi strani zvaničnik koji je posetio Srbiju nakon što je formirana nova vlada, a u Beogradu se sastao sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačihem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, a tokom popodneva razgovaraće i sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem. Nikolić i Terci su saglasili da bi bilo izuzetno loše za sve ukoliko bi Evropska unija naknadno iznela neke nove uslove za priključenje Srbije EU.

Terci je tokom susreta sa Nikolićem istakao da Italija podržava Srbiju u njenim nastojanjima da što pre postane punopravni član Evropske unije, kao i da je spremna da pruži svu potrebnu pomoć u nastavku dijaloga sa privremenim vlastima u Prištini, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Srbije.

Šef italijanske diplomatije je izrazio spremnost Italije za saradnju na polju energetike i obavestio predsednika Nikolića da je Italija voljna da uloži sredstva u zajedničke projekte sa Srbijom, na izgradnji hidroelektrana na Ibru i srednjem toku Drine.

Nikolić je zahvalio gostu na strateškom partnerstvu između dve države i na investicijama koje je Italija do sada ostvarila u našoj zemlji, ističući da Srbija računa na njenu podršku i u svom daljem putu ka EU. Šef države je preneo spremnost Srbije da prihvati sugestije EU i otkloni propuste u reformi pravosuđa, sprovođenju borbe protiv korupcije i kriminala i rešavanju problema spornih privatizacija.

Osvrćući se na problem Kosova i Metohije, Nikolić je istakao da će politika Srbije ubuduće biti vrlo transparentna i da će Srbija insistirati da se na Kosovu i Metohiji obezbedi puna bezbednost i mir za sve građane pokrajine, a neće pristati na nezavisnost tog dela Srbije.

On je dodao da će se napraviti jedinstvena strategija za KIM, iza koje će stati Srbija, i u izradi će se konsultovati svi relevantni politički subjekti u našoj zemlji.Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Terci i Dačić su istakli da je od presudne važnosti za evropski put Srbije su nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i nastavak započetih reformi.Premijer Srbije je izrazio zadovoljstvo što je od Tercija čuo da neće biti dodatnih uslovljavanja Srbije, nakon već poznatih dogovora iz decembra prošle godine.

Ističući spremnost Italije da čvrsto podržava Srbiju na evropskom putu, Terci je podsetio da je u tom smislu neohodno da Srbija nastavi reforme i dijalog sa Prištinom. Posebna pažnja bila je posvećana ekonomskoj saradnji dve zemlje, uzamjući u vidu da je Italija jedan od najvećih investitora u Srbiji.Dačić je najavio da će proizvodnja i izvoz automobila iz kragujevačke fabrike "Fijat" krenuti u avgustu u manjem obimu, a da će krajem godine ta kompanija izvoziti nekoliko desetina hiljada vozila.

On je, govoreći o privrednoj saradnji Srbije i Italije, rekao da bi Skupština Srbije trebalo uskoro da ratifikuje sporazume o energetici, na osnovu kojih se očekuju značajne investicije iz Italije.

Šefovi diplomatija dve zemlje ocenili su da su odnosi između dve zemlje prijateljski i partnerski i za sledeću godinu najavili održavanje trećeg samita Italija-Srbija.Na zajedničkoj konferenciji za novinare Terci je još jednom podvukao da je Italiji stalo do Srbije, da veruje u njenu bolju budućnost i da će je i dalje podržavati na evropskom putu, a Mrkić da je Italija prijatelj "na kojeg računamo" i koja se već dokazala u našem približavanju EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track