TEŠKOĆE U LEČENJU NA SVAKOM KORAKU Lekari apeluju: Unaprediti dijagnostiku i prevenciju dijabetesa
Foto: Marina Lopičić

Lekovi nisu svima dostupni

TEŠKOĆE U LEČENJU NA SVAKOM KORAKU Lekari apeluju: Unaprediti dijagnostiku i prevenciju dijabetesa

Društvo -

Predsednik Republičke komisije za dijabetes Nebojša Lalić izjavio je danas da se oboleli od dijabetesa u Srbiji susreću sa teškoćama u dijagnostici i da ne mogu da ostvare optimalnu kombinaciju lekova, jer lekovi nisu svima dostupni.

"Nisu uvek svi lekovi svima dostupni i na tome radimo. Treba unaprediti dijagnostiku, lečenje, ali i prevenciju dijabetesa kod nas", ukazao je Lalić.

On je dodao da je kod nas regisrovano i poznato, i lekarima i pacijentima, praktično sve što je uključeno u dijabetološku zaštitu, ali je problem u finansijskoj strani.

Lalić je istakao da se radi na rešavanju problema i da se ulažu napori da inovativni lekovi budu dostupni svim pacijentima kojima je to potrebno.

Kaže i da je "ključ" lečenja šećerne bolesti u intenzivnosti, te dodaje da bi trebalo svi da se mobilišu i rešavaju probleme.

U Srbiji dijabetes više od 700.000 ljudi, dok u svetu od posledica dijabetesa jedna osoba umre na svakih šest sekundi, a Svetska zdravstvena organizacija je 2016. godinu posvetila dijabetesu.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track