Izložba

Tesla tvorac bežičnog interneta

Tech

Autor:

Nikola Tesla je u svom projektu "Svetski sistem" iz 1900. godine, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS

Teslina vizija interneta

BEOGRAD -  Galerija „ O3one“, Registar nacionalnog internet domena Srbije i Muzej Nikola Tesla orgaizuju izložbu „ Teslina vizija interneta“, koja će se održati povodom 10.jula, rođendana Nikole Tesle jednog od najvećih umova 20 veka.

U saopštenju se kaže da je Nikola Tesla je u svom projektu "Svetski sistem" iz 1900. godine, govoreći ondašnjim  tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna  telefonija i GPS.

Potom je 1908. to konkretnije opisao časopisu "Wireless Telegraphy & Telephony", u članku "The Future of the Wireless Art". Njegovo kasnije predviđanje budućnosti 
komunikacija iz 1909. za "New York Times", koje je preneo časopis "Popular Mechanics" u članku, neki proizvođači mobilnih telefona poslednjih par godina koriste  kao Teslinu viziju pojave pametnih mobilnih uređaja.

Ideja izložbe "Teslina vizija Interneta" je da pokaže na koji način je sve što je Tesla pomenuo, svakom današnjem korisniku Interneta dostupno - bilo putem računara, bilo preko mobilnog telefona.

To je postignuto uporednom infografikom Teslinih vizionarskih reči i starih fotografija tehnike iz Teslinog vremena - na jednoj strani, a na drugoj strani opisom informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice čiju okosnicu čini upravo Internet.

Autor projekta "Teslina vizija Interneta" je Lazar Bošković, multimedijalni stvaralac iz 
Beograda, a projekat pored izložbe zasada obuhvata i internet sajt, sa istoimenom adresom na oba nacionalna internet domena, na kome su infografika, korisni linkovi i drugi  materijali na ovu temu.

Za jesen je planirana i engleska verzija projekta, kao i druge aktivnosti (okrugli sto, projekcije filmova o Tesli...).

Otvaranje izložbe "Teslina vizija Interneta" je 9. jula, u 20.00, u Galeriji "O3one"


Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (3)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • trt

  trt

  Bravo za Teslu ! Izmislio je sve, pa i više, i to bez fakulteta, a ne ovi iz Cerna ! Ne što je naš čovek....Treba ukinuti sve prirodne nauke, čovek je sve izmislio !?

  4 Odgovori 
 • Srecko

  Srecko

  NAJVECI bio i ostao, samo na zalost ne znam kako da dostavimo fakturu americi i zapadu za koristenje Teslinih umotvorina posto oni nama sve naplacuju i to debelo....

  4 Odgovori 

Poslednji komentar

 • postovani TRT

  postovani TRT

  Namjerno se skrivala istina o Teslinom djelu (narocito pedesetih godina),a sto upitajte se sami. I ovakve izlozbe su dug nasem i svjetskom geniju. Nije potrebno citati knjigu ”NikolaTesla Man out of thime”( ako se ne varam stvaraocu Google je mama kupila bas tu knjigu i Tesla je postao njegov idol, pozelio je da i on stvori nesto veliko i ... više napravio je Google pretrazivac) o Tesli je sada, zahvaljujuci internetu, skoro sve poznato.I postovani trt niko nema nista protiv bilo cije diplome, jos toga ima da se otkrije, ali ovdje je rijec o otkrivanju istine (ona moze biti zarobljena samo neko vrijeme). I svako vrijeme ima svoje genijalce, a Tesla je bio i ostao covjek izvan svoga vremena.(pa pogledajte sve o njemu bar na You tube). Hvala redakciji na clanku!

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!