Predlog upućen SPC

Teslu za sveca

Društvo

Autor:

Tesla je bio sveti duh, čovek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju. Moji preci iz Like uvek su govorili da je Nikola dete crkve i božji sluga, kaže Nikola Lončar, prvi čovek Tesline naučne fondacije

Prag, nikola tesla, spomen-ploča, otkrivanje,

BEOGRAD - Poštovaoci Nikole Tesle uputili su predlog Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se Tesla proglasi svecem.
Podrška ideji stigla je iz Brazila, Holandije, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i naravno Srbije, pišu Novosti.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije uputila je 7. juna Sinodu Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu Irineju predlog da se Nikola Tesla proglasi za sveca."Obožavanje Nikole Tesle je podignuto u nebeske visine i zato njegovi mladi obožavaoci širom sveta predlažu da on Srbin bude proglašen za sveca. Ovaj predlog potpisalo je nekoliko stotina teslijanaca i on je upućen SPC", rekla je Mirna Momčičević, portparol Tesline naučne fondacije."Tesla je bio sveti duh, čovek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju. Moji preci iz Like su uvek govorili da je Nikola dete crkve i božji sluga", rekao je Nikola Lončar, prvi čovek Tesline naučne fondacije, piše list.

Prema njegovim rečima, on je na njihov nagovor počeo pre pet godina da sakuplja potpise i sa njima otišao kod sveštenika, koji ga je posavetovao da Svetom arhijerejskom sinodu pošalje predlog da SPC kanonizuje Nikolu Teslu kao sveca.

Tesla je danas jedna od najpopularnijih ličnosti na svetu. Samo na Guglu o njemu ima 15 miliona informacija. U Americi mladi humanitarci smatraju da Tesline ideje o slobodnoj energiji predstavljaju civilizacijsko otkriće koje može da dovede do spasenja civilizacije od zagađenja i zato Nikolu Teslu predlažu za sveca, rekla je Milena Bajić, predsednica Tesline naučne fondacije iz Čikaga.

Uprkos inicijativi Srba iz Kanade da SPC naučnika Nikolu Teslu proglasi za svetitelja, šanse da se to dogodi, kažu upućeni, veoma su male. Srpska crkva, za razliku od Rimokatoličke, nema precizno definisanu proceduru kanonizacije, ali za upis u diptih svetih podrazumeva ispunjenje određenih uslova.

U Patrijaršiji SPC napominju da je presudno da li je "kandidat" za života bio istinski vernik ili je postradao za veru i narod.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (30)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • cesar

  cesar

  svasta..........pa on je vec "svetac",priznat i potvrdjen od strane celog sveta i to veci od njihovih crkvenih tzv.svetaca !!!

  23 Odgovori 
 • on je veleiki naucnik a ne svetac

  on je veleiki naucnik a ne svetac

  svasta

  16 Odgovori 
 • Petar-1

  Petar-1

  Citao sam da ce zagovornici novog svj.poretka Glumce i Pjevace proglasavati Svetiteljima i praviti Hodocasca.

  10 Odgovori 

Poslednji komentar

 • zippo

  zippo

  Ma, o cemu ti pricas.... taj tada sredisnji dio Hrvatske je otudjen iz vlasti hrvatske vlastele, e da bi bili bez poreza novaceni novonaseljeni Vlasi (katolicke i pravoslavne vjere), kao jeftina vojna snaga koja je naselila ispraznjena podrucja koja su netom napustili Hrvati starosjedioci. A, ako nisi znao, zbog toga je i donesen 1608. Status Valah ... više orum (vlaski statut). Pa, nije to austrijska zemlja, srpska ili vlaska, nego hrvatska! E, sada je problem kada nakon 250-300 godina neki novi naseljenici zele otudjiti iskon starohrvatske drzave.... dobijete traktorijadu. I na kraju da budem iskren, da ste i vi tako razmisljali o Kosovu kao mi o tzv. krajini, nebi vam siptari napravili ovo sto jesu!

  2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Za Srbiju je veoma važno pitanje prava i položaja nacionalnih manjina i njihova integracija u društvo Maja Gojković predsednica Narodne skupštine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!