Predlog upućen SPC

Teslu za sveca

Društvo

Autor:

Tesla je bio sveti duh, čovek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju. Moji preci iz Like uvek su govorili da je Nikola dete crkve i božji sluga, kaže Nikola Lončar, prvi čovek Tesline naučne fondacije

Prag, nikola tesla, spomen-ploča, otkrivanje,

BEOGRAD - Poštovaoci Nikole Tesle uputili su predlog Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se Tesla proglasi svecem.
Podrška ideji stigla je iz Brazila, Holandije, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i naravno Srbije, pišu Novosti.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije uputila je 7. juna Sinodu Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu Irineju predlog da se Nikola Tesla proglasi za sveca."Obožavanje Nikole Tesle je podignuto u nebeske visine i zato njegovi mladi obožavaoci širom sveta predlažu da on Srbin bude proglašen za sveca. Ovaj predlog potpisalo je nekoliko stotina teslijanaca i on je upućen SPC", rekla je Mirna Momčičević, portparol Tesline naučne fondacije."Tesla je bio sveti duh, čovek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju. Moji preci iz Like su uvek govorili da je Nikola dete crkve i božji sluga", rekao je Nikola Lončar, prvi čovek Tesline naučne fondacije, piše list.

Prema njegovim rečima, on je na njihov nagovor počeo pre pet godina da sakuplja potpise i sa njima otišao kod sveštenika, koji ga je posavetovao da Svetom arhijerejskom sinodu pošalje predlog da SPC kanonizuje Nikolu Teslu kao sveca.

Tesla je danas jedna od najpopularnijih ličnosti na svetu. Samo na Guglu o njemu ima 15 miliona informacija. U Americi mladi humanitarci smatraju da Tesline ideje o slobodnoj energiji predstavljaju civilizacijsko otkriće koje može da dovede do spasenja civilizacije od zagađenja i zato Nikolu Teslu predlažu za sveca, rekla je Milena Bajić, predsednica Tesline naučne fondacije iz Čikaga.

Uprkos inicijativi Srba iz Kanade da SPC naučnika Nikolu Teslu proglasi za svetitelja, šanse da se to dogodi, kažu upućeni, veoma su male. Srpska crkva, za razliku od Rimokatoličke, nema precizno definisanu proceduru kanonizacije, ali za upis u diptih svetih podrazumeva ispunjenje određenih uslova.

U Patrijaršiji SPC napominju da je presudno da li je "kandidat" za života bio istinski vernik ili je postradao za veru i narod.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Starlete ne biraju sredstva, ali to ne znači ni da su ovi drugi sveci Zlatko Nikolić, kriminolog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde