Tim Džuda tvrdi da Kosovo nije proritet za EU

Politika

Autor:

Briselu je stalo da dijalog Prištine i Beograda počne što pre, ali imajući u vidu da nema nasilja i žrtava, ne verujem da je pitanje Kosova prioritetno, ocenio je britanski novinar i analitičar

tim džuda, albanci, eu

Britanski novinar i analitičar  Tim Džuda ocenio je da je Briselu stalo da dijalog Prištine i Beograda počne što pre, ali imajući u vidu da nema nasilja i žrtava, ne veruje da je pitanje Kosova prioritetno.

Džuda je ukazao da predsednik Srbije Tomislav Nikolić "sada govori o idejama koje su bile u opticaju u devedesetim godinama".

“Verujem da ćemo biti svedoci odugovlačenja. Trebaće vremena da se nova vlast konsoliduje, pa da donese odluku o tome šta oni žele da urade oko Kosova, šta su im ciljevi u obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Džuda za Radio Slobodna Evropa.

"Mislim da će trebati vremena da se priviknu na nove realnosti", ocenio je Džuda, koji stiče utisak da Nikolić nema puni uvid u situaciju na terenu, ali ni u atmosferu u međunarodnim krugovima, kada je reč o Kosovu.

"On sada govori o idejama koje su bile u opticaju u 90-im godinama. Zato mislim da će trebati vremena da se Nikolić i njegov tim priviknu na novu realnost i da odluče kako žele da nastave dijalog sa Prištinom", objasnio je Džuda.

"Iznenađujuće je da on govori na način koji tu realnost ignoriše", dodao je Džuda, govoreći o Nikoliću, i upozorio da takav način govora vodi u izolaciju, ali da ipak veruje da to neće dugo trajati.

Prema Džudinoj oceni, Nikolić još ne gleda stvarnosti u oči i ne vidi sebe na čelu Srbije u 2012. godini.

"Svet još gleda kroz neku arhaičnu prizmu. Neobično je da od svojih savetnika ne dobija adekvatne podatke, jer ovo što sada čujemo", prema rečima Džude, "ostavlja utisak predsednika koji nije u kontaktu sa realnošću".

"Može se čak reći da on još uvek govori kao neki političar u opoziciji, što on očigledno nije", napomenuo je Džuda i zaključio da u ovom času Evropska unija ima mnogo veće brige od Kosova.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Tagovi

Komentari (7)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Boba

  Boba

  Jasno je nama da gosp. "ima veze s realnoscu" i bolje poznaje prilike u Srbiji od nas koji smo u njoj...

  12 Odgovori 
 • nikson

  nikson

  vidite kako govnari provociraju ,pre neki dan je Ban Ki Mun izjavio da je zabrinut zbog povecanog nasilja i zrtava , a ovaj sad kaze buduci da nema nasilja i zrtava , naravno posto su za njih ljudi zivotinje , djubrad iz CIA samo izazivaju da Srbi zapocnu nasilje .

  9 Odgovori 
 • fifi

  fifi

  ma da , nema nasilja i zrtava , a nema ni dokaza jer je CIA sve uklonila i spalila dok je izvrsavala istragu pod maskom Euleksa .

  9 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dejan Dikic

  Dejan Dikic

  Tim Dzuda me shvata realnost. Nece biti ni pod razno to sto zamislja zapad. Pre ili kasnijet ce I Albanci shvatiti da im je najbolje u Albaniji i da treba sto pre da prodaju oteto na Kosovu I Metohiji i da kupe kartu u jednom pravcu pre guzve.

  5 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Hrvatska, koja „Oluju“ slavi kao državni praznik, nema nikakvo moralno pravo da Srbiji drži bilo kakve lekcije Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!