Tim Džuda tvrdi da Kosovo nije proritet za EU

Tim Džuda tvrdi da Kosovo nije proritet za EU

Politika -
Briselu je stalo da dijalog Prištine i Beograda počne što pre, ali imajući u vidu da nema nasilja i žrtava, ne verujem da je pitanje Kosova prioritetno, ocenio je britanski novinar i analitičar

Britanski novinar i analitičar Tim Džuda ocenio je da je Briselu stalo da dijalog Prištine i Beograda počne što pre, ali imajući u vidu da nema nasilja i žrtava, ne veruje da je pitanje Kosova prioritetno.

Džuda je ukazao da predsednik Srbije Tomislav Nikolić "sada govori o idejama koje su bile u opticaju u devedesetim godinama".“Verujem da ćemo biti svedoci odugovlačenja. Trebaće vremena da se nova vlast konsoliduje, pa da donese odluku o tome šta oni žele da urade oko Kosova, šta su im ciljevi u obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Džuda za Radio Slobodna Evropa."Mislim da će trebati vremena da se priviknu na nove realnosti", ocenio je Džuda, koji stiče utisak da Nikolić nema puni uvid u situaciju na terenu, ali ni u atmosferu u međunarodnim krugovima, kada je reč o Kosovu."On sada govori o idejama koje su bile u opticaju u 90-im godinama. Zato mislim da će trebati vremena da se Nikolić i njegov tim priviknu na novu realnost i da odluče kako žele da nastave dijalog sa Prištinom", objasnio je Džuda."Iznenađujuće je da on govori na način koji tu realnost ignoriše", dodao je Džuda, govoreći o Nikoliću, i upozorio da takav način govora vodi u izolaciju, ali da ipak veruje da to neće dugo trajati.Prema Džudinoj oceni, Nikolić još ne gleda stvarnosti u oči i ne vidi sebe na čelu Srbije u 2012. godini."Svet još gleda kroz neku arhaičnu prizmu. Neobično je da od svojih savetnika ne dobija adekvatne podatke, jer ovo što sada čujemo", prema rečima Džude, "ostavlja utisak predsednika koji nije u kontaktu sa realnošću"."Može se čak reći da on još uvek govori kao neki političar u opoziciji, što on očigledno nije", napomenuo je Džuda i zaključio da u ovom času Evropska unija ima mnogo veće brige od Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track