TRAMP I ERDOGAN OČI U OČI: Prvo sevale varnice, a onda pao dogovor da zajedno krenu na džihadiste
Foto: Reuters

Sastanak na visokom nivou

TRAMP I ERDOGAN OČI U OČI: Prvo sevale varnice, a onda pao dogovor da zajedno krenu na džihadiste

Planeta -

Predsednici SAD i Turske Donald Tramp i Tajip Redžep Erdogan založili su se danas za poboljšanje bilateralnih odnosa i za partnerstvo u borbi protiv Islamske države, uprkos neslaganju oko uloge kurdskih boraca u sirijskom konfliktu.

Tramp je posle sastanka sa Erdoganom u Beloj kući najavio da će obnoviti vojno i ekonomsko partnerstvo sa Turskom kao i da će podržati borbu Turske protiv Islamske države i kurdskih pobunjenika PKK koje SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

Takve grupe "neće imati sigurnu četvrt", rekao je on.

Erdogan je čestitao Trampu na izbornoj pobedi. I mada je pozvao Vašington na izručenje turskog imama Fetulaha Gulena koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u Turskoj prošle godine, AP navodi da to nije izazvalo veću napetost.

Tramp se u obraćanju novinarima nije direktno osvrnuo na odluku da naoružava sirijske Kurde, ali je naglasio da su SAD i Turska zajednički opredeljeni ka okončanju konflikta u Siriji.

Sa druge strane, Erdogan je rekao da je apsolutno neprihvatljivo smatrati kurdsku miliciju u Siriji za partnera u tom regionu, preneo je AFP.

"U isto vreme nikad nećemo dozvoliti ovim grupama koje žele da promene etničke ili religijske strukture u regionu koristeći terorizam kao izgovor", dodao je Erdogan.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11 THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track