TRAMP JASNO PORUČIO EU DA NE RAČUNA NA SAD! Ako se udruži sa Putinom, moglo bi doći do raspada NATO!
Foto: AP, Reuters

Politiko

TRAMP JASNO PORUČIO EU DA NE RAČUNA NA SAD! Ako se udruži sa Putinom, moglo bi doći do raspada NATO!

Planeta -

Poruka koju je novi američki predsednik Donald Tramp poslao svojim saveznicima s druge strane Atlantika bila je jasna i jednostavna: "Ne računajte na nas!", stoji u analizi uglednog magazina Politiko.

"Mnogo decenija smo obogaćivali stranu industriju na račun američke, potpomagali vojske drugih država i dopuštali tužno slabljenje naše. Branili smo granice drugih država, umesto da branimo svoje. I potrošili smo milijarde dolara u inostranstvu, dok je američka infrastruktura zanemarena propadala, rekao je Tramp u svojem inauguracionom govoru.

I pre preuzimanja dužnosti, rekao je kako je NATO "zastario", hvalio je ruskog predsednika Vladimira Putina, i javno je priznao kako mu nije bitno hoće li Evropska unija preživeti.

U svojem govoru nije ni jednom riječju ublažio strahove koji se šire Evropom, nije spomenuo ni NATO niti EU.Najveći strah evropskih političara je da će Tramp postići sporazum sa Rusijom koji bi izolovao Evropu.

Jedna od teorija je da su Trampovi prioriteti spoljne politike obuzdavanje Kine i razaranje Islamske države. Ako Tramp odluči da uključi Putina u te planove, Evropa bi mogla biti izostavljena, prepuštena ruskim pretnjama. Države bi mogle početi sklapati nova savezništva unutar regije, što bi moglo stvoriti podele na kontinentu.

"Sami temelji su u pitanju, rekao je Jan Tečau, direktor Ričard C. Holbruk foruma u Berlinu, koji je ove nedelje predstavio najgori mogući scenario.

"Ako bezbednosne garancije Amerike za Europu više nisu bezuslovne, NATO bi se mogao urušiti. To bi moglo dovesti do rastvaranja EU i evra, kazao je Tečao, ali i naglasio da takav scenaro za sada još nije verovatan.

Ključni signal za Evropu biće prvi državnički susret Donalda Trampa - hoće li biti s nekim od evropskih lidera, poput Angele Merkel, ili sa Putinom? Nemačka kancelarka je izjavila ove nedelje kako bi volela da poseti Trampa u Vašingtonu, ali da još nije pozvana.

Čak i ako Tramp potvrdi svoju predanost NATO paktu u nadolazećim nedeljama, toliko je poremetio postojeći odnos snaga u regiji da bi bilo potrebno dugo vremena da se ponovno stabilizuje.

"To je šok za sistem", rekao je Vali Nasr, dekan fakutlteta međunarodnih odnosa na Univerzitetu Džons Hopkins.

Čak i ako ne nastavi s najavljenim ponašanjem, biće posledica, zaključio je Nasr.

(Jutarnji)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Biografija Donalda Trampa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track