TRAMP OTKAČIO JASTREBOVE: Susret sa Lavrovom je bIo veoma, veoma uspešan!
Foto: AP

Oladio protivnike

TRAMP OTKAČIO JASTREBOVE: Susret sa Lavrovom je bIo veoma, veoma uspešan!

Planeta -

VAŠINGTON - Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da je njegov susret u Ovalnom kabinetu prošle nedelje sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom bio "veoma, veoma uspešan" i da će pomoći u promovisanju borbe protiv terorizma.

"Imali smo veoma, veoma uspešan susret sa ruskim ministrom spoljnih poslova", rekao je sinoć Tramp. "Želimo da dobijemo pomoć sa što više strana u borbi protiv terorizma."

Američki predsednik je ranije danas ocenio da je imao "apsolutno pravo" da podeli osetljive informacije sa Rusijom na sastanku poznatom javnosti u Beloj kući i poručio da je želeo da pomogne Moskvi u njenoj borbi protiv Islamske države i terorizma.

"Kao predsednik želeo sam da podelim sa Rusijom, što imam apsolutno pravo da uradim, činjenice u vezi sa terorizmom i bezbednosti avio letova", napisao je Tramp svom nalogu na Tviteru.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Herbert Rejmond Mekmaster izjavio je da Tramp nije imao "neprimeren" razgovor sa ruskim zvaničnicima prošle nedelje u Beloj kući.

"Stojim iza izjave koju sam dao juče", rekao je Mekmaster. "Ono što hoću da kažem jeste da je pretpostavka članka (Vašington posta) lažna i da ni na koji način predsednik nije imao konverzaciju koja je bila neprimerena ili je mogla da dovede do bilo kakvog propusta u nacionalnoj bezbednosti." Mekmaster je u ponedeljak demantovao navode da je Tramp prošle nedelje otkrio Rusima poverljive obaveštajne informacije, istakavši: "Bio sam u sobi. To se nije desilo".

I državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da Tramp nije razgovarao o izvorima, metodama niti o vojnim operacijama tokom susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom. Bilo je reči o širokom spektru pitanja, među kojima i o zajedničkim naporima koji se tiču pretnji u vezi sa borbom protiv terorizma, naveo je Tilerson u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je ranije da je Tramp otkrio visokim ruskim zvaničnicima poverljivu informaciju tokom posete Sergeja Lavrova Vašingtonu. Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova je na Fesjbuku napisala da su te tvrdnje "još jedna izmišljotina". Međutim, republikanski jastreb Džon Mekejn i vodeće demokrate iskoristile su i ovu priliku da žestoko napadnu Donalda Trampa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track