Prikaži najnovije vesti
trgovci, trgovina, inspekcija, prevara, pakovanje, proizvodi, garancija, prodavc

Trgovci izvrdavaju da priznaju kupcima pravo na reklamaciju

Društvo 7

BEOGRAD - Mogu da daju garanciju i na 200 godina, ali džaba! Mušterije su sve češće na meti drskih prodavaca koji ne biraju način za prevaru. Em što neki neretko ne priznaju garanciju koju daju uz kupljenu robu, drugi idu

BEOGRAD - Mogu da daju garanciju i na 200 godina, ali džaba!
Mušterije su sve češće na meti drskih prodavaca koji ne biraju način za prevaru. Em što neki neretko ne priznaju garanciju koju daju uz kupljenu robu, drugi idu korak dalje pa unapred objasne da nikakve reklamacije ne primaju!!! Takav je slučaj sa firmom „Big beng“ u Poslovnom centru „Ušće“, koja prodaje tehniku, kompjutere...

„Diskove sa igricama, filmovima i muzikom, moguće je zameniti samo ako su u originalnom neoštećenom pakovanju (foliji)?!“

Ovaj natpis stoji u njihovoj prodavnici. U prevodu: kupiš kod njih disk s muzikom, od muzike ni traga, a ti ne možeš da ga vratiš i zameniš jer si ga otvorio da čuješ pesme. Ali, takvi primeri nisu usamljeni. Na primer, prodavci priznaju garanciju na monitore ako čuvaš originalno pakovanje. Ako je garancija na dve godine, toliko kupac mora da čuva i kutiju.

- Ne postoji odredba kojom je propisano da proizvod mora da bude u originalnom, neotvorenom pakovanju. Sam zahtev da proizvod bude neotpakovan je besmislen jer na koji drugi način potrošač može da utvrdi nedostatak na kupljenom proizvodu ako ga ne otpakuje i ne koristi - kažu za Kurir u Ministarstvu trgovine.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da na tržištu trenutno vlada haos.
- Suludo je da neko tako nešto napiše na tabli. Svako ko to vidi treba istog trenutka da zove inspekciju - kaže Papović i nastavlja:
- Najviše prekršaja i prave te kompjuterske firme. Prodaju komponentu, recimo matičnu ploču. Daju garanciju na tri godine. A kad dođeš da reklamiraš, kažu da nema rezervnih delova jer je ta ploča zastarela. Po novom zakonu rezervne delove će morati da čuvaju i neće moći ovako da se vade.

Prema njegovim rečima, samo 520 tržišnih inspektora pokriva celu Srbiju i oni ne mogu da stignu sve da prekontrolišu.
U „Big bengu“ niko od nadležnih nije bio tu, a ljubazna kasirka nam je poručila: „Zovite u ponedeljak.“

A. Medaković/ M. Lađević


Šta radi inspekcija?

Sektor tržišne inspekcije preko tržišnih inspektora proverava navode iz prijava potrošača u vezi s poslovima iz svoje nadležnosti i vrši nadzor kako je prodavac sproveo reklamacioni postupak potrošača, odnosno da li je utvrdio osnovanost prigovora, obavestio potrošača o odluci donetoj po reklamaciji odmah, a najkasnije u roku od osam dana od dana podnošenja prigovora i da li je uvažio osnovani prigovor.
Ukoliko prodavac ne omogući potrošaču da uloži prigovor, ili ne uzme prigovor u postupak, ili ne donese odluku u propisanim rokovima i na propisani način, tržišni inspektor podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu.


Najčešće    pritužbe:
* loše usluge zanatlija i ovlašćenih servisa
* loš kvalitet tehničke robe
* loš kvalitet cipela i patika
* bespravni rad radnji
* neizdavanje fiskalnih računa
* različite cene proizvoda na rafu i kasi

Prava kupaca:
* povraćaj novca
* zamena za novi proizvod
* otklanjanje nedostatka na proizvodu
* reklamacija važi i za robu na akciji

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 4 komentara