TRIBUNAL NE ODUSTAJE: Hag od Interpola traži crvenu poternicu za troje radikala
Foto: Reuters

Nisu uhapšeni

TRIBUNAL NE ODUSTAJE: Hag od Interpola traži crvenu poternicu za troje radikala

Politika -

Haški tribunal zatražiće od Interpola da raspiše crvene poternice za troje članova Srpske radikalne stranke koje je optužio za nepoštovanje suda, a koje vlasti Srbije nisu uhapsile uprkos nalogu Tribunala, saopštio je taj sud.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za njihovo hapšenje Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i Hagu izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića, Radete i Ostojića.

U večeras objavljenoj odluci, raspravno veće predsedavajućeg Alfonsa Orija naložilo je sudskom sekretarijatu da se obrati Interpolu i zatraži objavljivanje "crvene poternice".

"Pomoć Interpola može doprineti da tok pravde više ne bude opstruisan", naznačio je u nalogu sudija Ori.

Haški tribunal je Srbiju već dva puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju troje radikala.

Viši sud u Beogradu odlučio je prošle godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

Sličnu argumentaciju prethodno je upotrebila Francuska, koja je odbila da izruči Tribunalu svoju državljanku Florans Artman, koja je bila osuđena na sedam dana zatvora zbog objavljivanja poverljivih odluka suda iz procesa Slobodanu Miloševiću.

Artman je na kraju uhapšena u Hagu na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću i izdržala je dve trećine kazne u zatvoru, posle čega je oslobođena.

Podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti, u junu i decembru prošle godine, predsednik Tribunala Karmel Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc ocenili su da Srbija odbija da sarađuje i izruči troje radikala.

Oni su odbacili argumentaciju beogradskog suda, podsećajući da su isti sudija i sud, prethodnih godina, u sličnim slučajevima donosili odluke o izručenju optuženih za nepoštovanje suda, poput, na primer, još jednog člana SRS-a Ljubiše Petkovića, koji je potom u Hagu bio osuđen na tri meseca zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track