Turšija na grčki način i sušeni paradajz
Foto: Profimedia

Recept

Turšija na grčki način i sušeni paradajz

Recept dana -

.

SASTOJCI8 kg različitog povrća5 l vode1,5 l sirćeta7 kašika šećera7 kašika soli40 g vinobranabiber, lovorov listPRIPREMA1. Povrće operite i očistite. Naizmenično ređajte u suvo plastično bure. Povrće povremeno pospite biberom u zrnu i lovorovim listom.2. U većem sudu napravite preliv: u hladnu vodu sipajte sirće, so, šećer i vinobran. Promešajte i sačekajte da se sastojci rastope. Preliv sipajte na turšiju u buretu i zatvorite.3. Turšiju možete da konzumirate nakon 2-3 nedelje, a povrće ostaje čvrsto do pripreme naredne turšije, pod uslovom da su kupljeni zdravi, čvrsti i kvalitetni plodovi.

Sušeni paradajzSASTOJCI30 čeri-paradajza2 kašike maslinovog ulja1 kašika balzamiko sirćetaso, biberPRIPREMA1. Prepolovite čeri-paradajz. Pomešajte ga sa 2. kašike maslinovog ulja, kašikom balzamiko sirćeta, solju i biberom. Poređajte polovine paradajza po plehu s presečenom stranom okrenutom nagore i pecite u rerni na 170 stepeni 50 min. Ohladite, pa sipajte u tegle. Držite u frižideru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track