Euleks preti hapšenjem

Turska neće da hapsi Doktora Vampira

Crna Hronika

Autor:

Iz Euleksa navode da je Jusuf Somnez prihvatio da da iskaz video-linkom pred sudijama Okružnog suda u Prištini, te da bi u slučaju dolaska na Kosovo odmah bio uhapšen

trgovina organimaa, Jusuf Erčin Sonmez, spava

PRIŠTINA - Euleks je nezadovoljan saradnjom sa policijom Turske, koja odbija da postupi po poternici Interpola i uhapsi hirurga Jusufa Somneza, osumnjičenog za trgovinu ljudskim organima na Kosovu u slučaju "Medikus", rečeno je u Kancelariji Euleksa u Prištini.

Iz Euleksa navode da je Somnez, poznat kao Doktor Vampir, prihvatio da da iskaz video-linkom pred sudijama Okružnog suda u Prištini, te da bi u slučaju dolaska na Kosovo odmah bio uhapšen."Opcija davanja iskaza video linkom je jedna od mogućnosti da bude saslušan Somnez, koji i dalje slobodno obavlja posao hirurga u svojoj privatnoj klinici u Istanbulu", kažu u Euleksu.

Somnez se, sa hirurgom Ljutfi Dervišijem i njegovim sinom Arbanom, bivšim visokim funkcionerom Ministarstva zdravlja u privremenoj Vladi Kosova Ilirom Recajem, te Brunom Jiltom, Sokolom Hajdinijem, Sulejmanom Duljom i Ismetom Bitićijem tereti za ilegalnu trgovinu organima, odnosno kupovinu i ilegalnu transplataciju bubrega u Dervišijevoj privatnoj klinici "Medikus" kod Prištine.

U slučaju "Medikus", koji se posredno dovodi u vezu sa slučajem "Žuta kuća", optužen je izraelski državljanin Harel Moše, kome je, prema dosadašnjim rezultatima istrage, presađen bubreg u "Medikusu". Optužnica ih tereti za krivična dela organizovani kriminal, ilegalnu transplataciju bubrega i zloupotrebu službenog položaja. Somnez je optužen da je glavni strateg organizacije kupovine i ilegalne transplatacije bubrega u "Medikusu".

Tužilac Euleksa Džonatan Ratel do sada je pred sudije izveo više svedoka, saradnika i saizvršilaca transplativnih operacija u "Medikusu", a u Euleksu očekuju da bi moglo doći do proširenja optužnice na još nekoliko lica koja su posredovala u pronalaženju osoba u Moldaviji, Rusiji i Ukrajini, od kojih su navodno kupovani bubrezi.

U Euleksu nisu želeli da komentarišu dokaze Tužilaštva Srbije za ratne zločine i pojavljivanje svedoka vađenja srca jednom srpskom mladiću, ističući da je to u nadležnosti specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona."Vilijamson bi trebalo da utvrdi navode specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o umešanosti lidera kosovskih Albanaca predvođenih Hašimom Tačijem u trgovinu organima", kažu u Euleksu, prenosi Srna.

Tači proosumnjičeni za trgovinu organima zoom Tači proosumnjičeni za trgovinu organima
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikolićevi lapsusi uveseljavaju ljude, ali bar nisu opasni kao neke druge stvari koje dolaze od predsednika Jelena Milić, direktorka CEAS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!