TURSKA SKROZ PROMENILA PLOČU: Ako treba platićemo i odštetu Rusiji za oboren avion
Foto: AP

Hoće da poboljšaju odnose

TURSKA SKROZ PROMENILA PLOČU: Ako treba platićemo i odštetu Rusiji za oboren avion

Planeta -

Turska je spremna da, ukoliko je neophhodno, plati odštetu Rusiji za oboren vojni avion na granici sa Sirijom krajem novembra prošle godine, izjavio je danas turski premijer Binali Jildirim.

"Rekli smo da ćemo, ukoliko je neophodno, platiti odštetu" rekao je Jildirim u javnom obraćanju, samo nekoliko sati pošto je predsednik Redžep Tajip Erdogan pružio ruku pomirenja - slanjem pisma zvaničnoj Moskvi sa izvinjenjem zbog incidenta koji je narušio odnose dve države, prenosi AFP.

Erdogan je juče uputio izvinjenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih vojnih snaga, izjavio je portparol Kremlja.

Navedeno je da je Erdogan uputio pismo u kome navodi i da je pokrenuo istragu protiv državljanina Turske koji je "povezan sa srmrću ruskog pilota".

Nakon što je ruski avion oboren, u novembru prošle godine u blizini granice Sirije i Turske, Rusija je uvela trgovinske sankcije Ankari.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, Foto: Fonet/AP
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, Foto: Fonet/AP

Erdogan je izjavio da veruje da će Ankara "brzo" normalizovati odnose sa Moskvom, nakon što je izrazio žaljenje zbog prošlogodinjeg obaranja ruskog borbenog aviona.

"Verujem da ćemo brzo normalizovati naše odnose sa Rusijom i tako staviti tačku na postojeću situaciju koja nije u interesu obe strane", kazao je Erdogan u ponedeljak na večeri kojom se prekida post tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track