TURSKA SPREMNA ZA SLANJE MIGRANATA U EVROPU: Hiljade čamaca na obalama, čeka se signal Erdogana
Foto: AP 20 3 2016

Uskoro počinje

TURSKA SPREMNA ZA SLANJE MIGRANATA U EVROPU: Hiljade čamaca na obalama, čeka se signal Erdogana

Planeta -

Turska vlada ima tajni plan prema kom će dopustiti da svakog dana i do 3.000 izbeglica otplovi prema Grčkoj, rekli su obaveštajni službenici.

Grčki analitičari tvrde da se hiljade čamaca i motornih brodića vide duž turske obale otkako je propao dogovor između Ankare i Brisela, prenosi Independent.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan već je ranije pretio da će otvoriti granice ako EU nastavi da blokira pregovore o pristupanju Turske Evropskoj uniji.Evropski parlament je izglasao privremeno blokiranje razgovora o članstvu zbog zabrinutosti oko brutalnog buđenja nezadovoljstva u zemlji nakon neuspelog vojnog puča.

"Ako napravite samo korak dalje, otvorićemo granice. Ni ja ni moji ljudi nismo pod uticajem vaših pretnji. Nama ništa neće značiti ako tako glasate’, rekao je Erdogan.

Prema ranijem dogovoru, sve izbeglice koje bi stigle na italijansku ili grčku obalu, bile bi poslate natrag u Tursku, a Evropska unija je Ankari obećala novčanu pomoć, bezvizni režim za građane Turske i ubrzavanje pregovora o članstvu u EU.

Ali kako pišu grčke novine Proto Tema, Ankara je odustala od uslova koje je postavljao Brisel i sada bi mogla da otvoriti granice izbeglicama i pustiti ih prema Evropi. Takav je rasplet situacije samo pitanje dana.Atanasios Drougas iz grčkih obaveštajnih službi rekao je za Tajms da niko ne potcenjuje Erdogana i njegovu nepredvidljivost ovih dana.

"Ti planovi i eksplicitne pretnje koje je turski predsednik izrekao proteklih nedelja ozbiljno su zabrinuli Grčku. Ako Turska ponovno otvori granice, Grčka zbog trenutnog finansijskog i socijalnog stanja neće moći da podnese taj šok", rekao je Drougas.

"Dok je Evropa u neredu, Erdogan misli da ima slobodu da ucenjuje Evropsku uniju, koristeći izbegličku krizu kao instrument", dodaje Drougas.

Više od milion izbeglica, većinom iz Sirije i Iraka, stiglo je prošle godine u Evropu, mnogi od njih preko Turske.Trenutno više od 60.000 izbeglica živi u izbegličkim kampovima u Grčkoj nakon što je nekoliko balkanskih zemalja zatvorilo svoje granice.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track