Tužilaštvo čeka izveštaj policije o slučaju Luke "Beograd"

Crna Hronika

Autor:

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu je 4. juna dalo nalog policiji da prikupi potrebna obaveštenja i informacije u vezi sa slučajem Luke "Beograd", povodom krivične prijave koju je Savet za borbu protiv korupcije podneo protiv 17 lica, izjavio je portparol Republičkog tuzizlaštva Tomo Zorić.

tomo zoric, Tomo Zorić, krivicne prijave

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu je 4. juna dalo nalog policiji da prikupi potrebna obaveštenja i informacije u vezi sa slučajem Luke "Beograd", povodom krivične prijave koju je Savet za borbu protiv korupcije podneo protiv 17 lica, izjavio je portparol Republičkog tuzizlaštva Tomo Zorić.

"Još se čeka izveštaj policije, nakon čega će tužilaštvo odlučiti o daljim koracima u tom predmetu", rekao je Zorić.

On je poručio da je Republičko javno tužilaštvo čvrsto i odlučno rešeno da ceo ispita slučaj do kraja.

"Sada se predmet nalazi u fazi predkrivičnog postupka, proveravaju se informacije i navodi krivične prijave, sve će biti ispitano i nakon pristizanja izveštaja od strane policije donećemo odluke, o čemu ćemo zbog velikog interesovanja obavestiti javnost o svim daljim koracima koje ćemo preduzeti u ovom slučaju", naglasio je Zorić.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je da je "veoma iznenađena" što Tužilaštvo još nije reagovalo povodom prijave koju je to telo pre tri meseca podnelo protiv 17 osoba zbog zloupotrebe položaja prilikom privatizacije Luke "Beograd" 2005. godine.

Baraćeva je kazala da je Savet označio biznismena Milana Beka za organizatora kriminale grupe, u kojoj su i bivši ministar za privredu Predrag Bubalo, predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac, Dejan Malinić, Đorđe Jovanović, Dušan Bajec, Miodrag Đorđević, Goran Mrđa, Aleksandar Gračanac, Vladeta Čolić i Vladeta Blagojević.

Krivičnom prijavom Saveta kojom se terete da su zloupotrebom službenog položaja oštetili državu za više od 20 miliona evra su obuhvaćeni, prema njenim rečima, i Mirko Vasiljević, Dušan Kosovac, Danijel Cvjetičanin, Đorđe Mihovilović, Zorica Kostić-Jovanovski i Miroslava Drobac.

Baraćeva je istakla da su tom prijavom obuhvaćeni članovi Upravnog odbora Luke "Beograd" i Komisije za hartije od vrednosti.

Savet tvrdi da je prodajom akcija države u preduzeću "Luka" po nižoj ceni od tržišne oštećena država, ali i mali akcionari.

Prema računici Saveta, oni su oštećeni za više od 20 miliona evra, a ako se uračuna i tržišna vrednost zemljišta, reč je i o znatno većem iznosu.

Luka je smeštena na jednoj od najatraktivnijih lokacija u centru Beograda, a Urbanističkim planom koji je usvojen posle prodaje predviđeno je da na prostoru koje pripada Luci, od 220 hektara, kao i na zemljištu nizvodno od Luke, površine 500 hektara, bude izgrađen stambeno poslovni prostor, a Luka izmeštena.

Preduzeće Luka "Beograd" privatizovano je po Zakonu o svojinskoj transformaciji 1998. godine.

Posle sprovedenog prvog kruga svojinske transformacije, Akcijski fond je posedovao 30,88 odsto akcija, Fond PIO 10 odsto, dok je preostalih 59,12 odsto bilo u vlasništvu malih akcionara.

Luka "Beograd" je potom za oko 50 miliona evra, otkupom akcija od države i akcionara, kupio luksemburški investicioni fond "Vorldfin".

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (3)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • артиљерац

  артиљерац

  Па није Верица Бараћ јуче поднела кривичну пријаву него пре 3-4 месеца.Колико полицији треба да провери наводе,док не изграде зграде на земљишту Луке Београд.Господине Зорићу,млад сте човек,немојте да покушавате оно што углавном не успева.Да нас правите лудим.Што ће полиција боље да види папире од тужилаштва.па то је ваш посао,радите га.

  7 Odgovori 
 • nolex

  nolex

  Tuzilac Zoric!?
  Sta mislite kako ce ova pravnicka gromada da razbuca ovu kriminalnu druzinu?
  ha..ha..ha..

  4 Odgovori 
 • aleksandar

  aleksandar

  a tuzilastvo ceka ceka ceka ......

  3 Odgovori 

Poslednji komentar

 • aleksandar

  aleksandar

  a tuzilastvo ceka ceka ceka ......

  3 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Prete mojoj deci, ljudima s kojima sam najbliži, i sve to može da se pretvori u nešto mnogo ozbiljnije Bruno Vekarić zamenik tužioca za ratne zločine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!