U konzulatu u Bengaziju ubijen ambasador SAD

Stigla potvrda i od Obame

U konzulatu u Bengaziju ubijen ambasador SAD

Planeta -
Ubijeni su ambasador i još trojica funkcionera, kazao je zamenik šefa libijskog MUP

BENGAZI - Američki ambasador u Libiji Džej Kristofer Stivens (J. Christopher Stevens) i još trojica američkih funkcionera ubijena su sinoć u napadu na konzulat SAD u Bengaziju, saopštio je visoki zvaničnik libijskog ministarstva unutrašnjih poslova."Ubijeni su ambasador i još trojica funkcionera", kazao je Frans presu zamenik libijskog ministra unutrašnjih poslova Vanis al-Šaref. Vest o smrti američkog ambasadora na Tviteru je potvrdio i zamenik libijskog premijera Mustafa Abu Šagur.Ranije je saopšteno da je u napadu ultrakonzervativnih muslimana na konzulat u Bengaziju ubijen jedan američki zvaničnik, što je potvrdila i američka državna sekretarka Hilari Klinton, ali nije navedeno o kome je reč.Napad na konzulat u Bengaziju, kao i cepanje američke zastave pred ambasadom u Kairu usledili su kao reakcija na postavljanje na internet odlomka iz filma koji vređa proroka Muhameda.

Obama potvrdio ubistvo američkog ambasadora

Američki predsednik Barak Obama potvrdio je da su američki ambasador u Libiji i još trojica zvaničnika SAD ubijeni u napadu radikalnih islamista na konzulat u Bengaziju. Ambasador Kristofer Stivens poginuo je tokom napada na konzulat, koji je zapaljen tokom protesta ekstremnih islamista zbog postavljanja na internet filma u kojem se pogrdno opisuje prorok Muhamed.

"SAD su protiv svih pokušaja vređanja tuđih verskih osećanja, svi se jednoglasno moramo usprotiviti besmislenom nasilju koje je uzelo u danak ljudske živote", naveo je Obama u saopštenju. Američki predsednik kazao je da je naredio uvođenje pojačanih mera bezbednosti i zaštitu američkog diplomatskog osoblja širom sveta.

"Dao sam uputstvo mojoj administraciji da obezbedi sve neophodne resurse radi unapređenja bezbednosti zaposlenih u Libiji i širom sveta", kazao je Obama. "Kris Stivens bio je hrabar i diplomata za primer. Njegov primer može da služi svima koji se zalažu za slobodu i pravdu. Hrabri Amerikanci koje smo izgubili oličenje su izuzetne službe i žrtve koju naši civili podnose svakog dana širom sveta", dodao je.

Vest o smrti ambasadora Stivensa i trojice američkih zvaničnika najpre su objavili libijski zvaničnici - zamenik libijskog ministra unutrašnjih poslova Vanis al-Šaref i zamenik libijskog premijera Mustafa Abu Šagur.

Libijski zvaničnik: Gadafijeve pristalice napale konzulatVisoki libijski zvaničnik optužio je pristalice pokojnog libijskog lidera Moamera Gadafija za raketni napad u kojem su ubijeni američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens i troje službenika konzulata SAD u Bengaziju. "Napadači su koristili ručne bacače raketa... što pokazuje da pripadaju snagama koje su to već koristile. To su ostaci (bivšeg) režima", istakao je on, navodi Rojters.

SAD šalju u Libiju tim marinacaSAD su poslale protivterorističku mornaričku jedinicu da ojača bezbednosnu situaciju u Libiji, posle napada na konzulat SAD u Bengaziju, u kojem je ubijen američki ambasador i troje službenika, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Rojters. Ambasador Stivens ubijen je kada je, zajedno sa grupom službenika ambasade krenuo u konzulat da pokuša da evakuiše zaposlene. U napadu je ubijeno još troje Amerikanaca.

http://www.youtube.com/watch?v=TmybuDexikM
http://www.youtube.com/watch?v=ntgzoE7rU9A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track