U STRAHU OD NOVOG MIGRANTSKOG TALASA: Makedonija produžava vanredno stanje
Foto: Anadolija

Kriza

U STRAHU OD NOVOG MIGRANTSKOG TALASA: Makedonija produžava vanredno stanje

Severna Makedonija -

Parlamentarna Komisija za odbranu i bezbednost Makedonije saglasna je sa vladinim predlogom da vanredno stanje u područjima uz južnu i severnu granicu zemlje bude produženo do sredine naredne godine zbog migrantske krize.

Prema proceni bezbedonosnih službi i mogućeg novog migrantskog talasa sa Bliskog istoka, makedonska Vlada je zatražila produženje vanrednog stanja do 30. juna 2017. godine.

Talat Džaferi, poslanik Demokratske unije za integraciju, najveće političke partije makedonskih Albanaca, zatražio je da ovaj predlog bude povučen, jer, kako smatra, nema potrebe za produženjem krizne situacije.

Za razliku od njega Ivan Stoiljković iz Demokratske partije Srba u Makedonije smatra da je produženje vanrednog stanja neophodno, jer postoji opasnost od drugog migrantskog talasa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Makedonski ministar odbrane Zoran Jolevski rekao je da je cilj ovog predloga da se obezbedi kontinuitet u vršenju aktivnosti vojske i policije radi obezbeđenja, zaštite i čuvanja državne granice.

Makedonsko Sobranje će se o predlogu za produženje vanrednog stanja izjasniti u četvrtak, 13. oktobra.Vlada Makedonije uvela je u avgustu 2015. godine vanredno stanje u područjima uz južnu i severnu granicu zbog migrantske krize, a zatim je ovu meru produžavala u više navrata.

Vanredno stanje koje je na snazi ističe krajem godine.

Prema podacima makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ove i prošle godine kroz Makedoniju je prošlo više od 700.000 izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track