U Tašmajdanskom parku postavljen solarni punjač
Foto: Beoinfo

U Tašmajdanskom parku postavljen solarni punjač

Beograd -
"Crno drvo" je visoko 4,5 i široko gotovo 3,5 metara, a pod njim se nalazi drvena klupa sa adapterom za punjenje mobilnih telefona i gotovo svih prenosivih elektronskih uređaja

BEOGRAD - Posetioci Tašmajdanskog parka svoje mobilne telefone mogu da napune energijom Sunca zahvaljujući javnom solarnom punjaču mobilnih telefona firme "Strawberry Energy".

Dizajn solarnog punjača pod nazivom "Crno drvo" (Black Tree), koji je projektovao arhitekta Miloš Milivojević, premašuje svoje prostorne dimenzije i funkciju transformatora solarne energije kako bi ukazao na mogućnosti korišćenja solarne energije u urbanim zonama, ali nas i svakodnevno opominjao da mislimo o obnovljivim izvorima energije.

- Budući da je namera firme "Strawberry Energy" da promoviše održive izvore energije, a zadata lokacija je bila park, rešenje problema sam tražio upravo u odnosu prirode i nove tehnologije koja nam pomaže da je sačuvamo.Novi dizajn, nazvan "Black Tree", koncipiran je u vidu artificijelnog drveta koje transformiše solarnu energiju u neophodnu električnu i tako se priključuje šumi koja ga okružuje u borbi za planetu bogatiju kiseonikom.Na ovaj način sam želeo da veštačkim crnim drvetom park učinim ,"zelenijim". Punjač svojom funkcijom, uz ustaljeni odnos čoveka koji sedi ispod drveta i koristi prirodu kao zaklon od sunca, ima za cilj i da nas podseti na njegov nedovoljno iskorišćeni potencijal - kaže arhitekta Miloš Milivojević.

"Crno drvo" je visoko 4,5 i široko gotovo 3,5 metara, a pod njim se nalazi drvena klupa sa adapterom za punjenje mobilnih telefona i gotovo svih prenosivih elektronskih uređaja.

Firma "Strawberry Energy" osmislila je koncept javnih solarnih punjača i napravila prvi javni solarni punjač mobilnih telefona na svetu, nazvan "Strawberry drvo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track