UBIJAJU IM I DUŠU I TELO: Džihadisti ISIL silovanjem teraju jazidske žene na samoubistvo!
Foto: AP

Zverstvo

UBIJAJU IM I DUŠU I TELO: Džihadisti ISIL silovanjem teraju jazidske žene na samoubistvo!

Planeta -
Jazidske devojke i devojčice, primorane da budu seksualno roblje, pokušavaju da kroz smrt pobegnu od strašnih tortura

LONDON - Pripadnice jazidske verske manjine u Iraku koje su džihadisti Islamske države (ISIL) odveli u seksualno ropstvo, sve češće se ubijaju ili pokušavaju da to urade, objavila je danas organizacija za ljudska prava Amnesti Internešenel (AI) u izveštaju "Beg iz pakla".

ISIL, koji je od juna zauzeo velika područja Iraka i Sirije. vrši strašne zločine na teritoriji "kalifata", a na severu Iraka posebno su se ustremili na Jazide i druge manjine - praktično vrše etničko čišćenje. Ne samo što ubijaju civile, nego ih drže u u ropstvu, koje neki zatvorenici smatraju gorim od smrti.

"Mnoge od onih koje džihadisti drže kao seksualno roblje su deca - devojčice stare 14, 15 godina ili čak mlađe", izjavila je viša savetnica AI Donatela Rovera.

Među zločincima je najviše boraca ISIL, ali ima i njihovih pristalica. Tako je 19-godišnja devojka Džilan izvršila samoubistvo iz straha da će biti silovana, citirao je AI reči njenog brata. To je potvrdila Luna, devojka koja je bila zarobljena zajedno sa Džilan, ali je kasnije pobegla.

"Dvadeset jedna devojka bila je smeštena u jednoj sobi, dve su bile jako mlade, oko 10, 12 godina. Jednog dana su nam dali kostime za ples i rekli da se okupamo i obučemo tu odeću. Džilan se ubila u kupatilu. Prerezala je vene i obesila se. Bila je jako lepa. Mislim da je znala da će je odvesti muškarcima i da se zbog toga ubila", posvedočila je Luna.

Ilustracija: ISiL odvodi u seksualno roblje i male devojčice (Foto: Reuters)
Ilustracija: ISiL odvodi u seksualno roblje i male devojčice (Foto: Reuters)

Ostale devojke opisivale su kako su ih džihadisti tukli, zlostavljali, mučili i silovali ih. Neke su davane već oženjenim muškarcima, uključujući strane borce iz zapadnih zemalja koji su se priključili ISIL.

Preživele svedoče o tome da su neke Iračanke, supruge džihadista, saosećale s jazidskim devojkama, ali su bile bespomoćne. Tu i tamo uspevale su da im pomognu da pobegnu.

"Bila nam je više od majke. Nikada neću zaboraviti tu ženu, spasla mi je život", rekla je jedna devojčica kojoj je lokalna žena pomogla da pobegne.

AI u izveštaju navodi još sličnih primera, a Rovera je dodala da su fizičke i psihičke posledice teškog seksualnog nasilja kojem su te žene podvrgnute katastrofalne.

"Mnoge od tih devojaka su mučene i tretirane kao pokretna imovina. I one koje su uspele da pobegnu su duboko traumatizovane", istakla je Rovera.

Militanti su oteli hiljade muškaraca, žena i dece kada su u julu prošli severnim Irakom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track