Uhapšena četvorica za napad na američku ambasadu

Uhapšena četvorica za napad na američku ambasadu

Planeta -
Za sada se ne može detaljnije govoriti da li pripadaju nekoj grupi i koji je bio motiv napada

BENGAZI - Uhapšene su četiri osobe osumnjičene za napad na američki konzulat u Bengaziju, u kome je ubijen ambasador SAD u Libiji Kristofer Stivens i još trojica službenika ambasade, rekao je jedan libijski zvaničnik, a prenosi agencija Asošijeted pres.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova u istočnom delu Libije Vanis el Šaref rekao je da su izvedena dva napada, jedan na samu zgradu konzulata i drugi na sigurnu kuću u koju se povuklo osoblje.

On je dodao da je moguće da su ubačeni pojedinci u libijskim snagama bezbednosti javili napadačima lokaciju sigurne kuće.

Policijski zvaničnik je kazao da su četvorica uhapšena u svojim domovima i da za sada ne može detaljnije da govori da li pripadaju nekoj grupi i koji je bio motiv napada.

Iznenadni napad na američki konzulata započeo je u utorak u 21.30, kada je nekoliko granata ispaljeno na sam kompleks u kome se konzulat nalazio, uz napad automatskim puškama.

Jedan od radnika privatne kompanije za obezbeđenje ispričao je da se u tom trenutku nalazio u dvorištu, i da ga je šrapnel pogodio u nogu.

Dok sam ležao u krvi, zid je preskočio jedan bradati napadač ispalivši u moju desnu još dva metka i uzvikujući ti neverniče, braniš nevernike, AP prenosi reči američkog pripadnika obezbeđenja.

On se samo još seća da ga je neko od napadača kasnije pitao ko je on, na šta je odgovorio da je baštovan i nakon toga se onesvestio.

Ambasador Stivens i još jedan Amerikanac su ubijeni u tom prvom napadu.

Libijske snage su onda evakuisale ostalo osoblje u sigurnu kuću, udaljenu oko kilometar i po od konzulata, da bi do novog napada došlo posle par sati.

Libijski zvaničnik ističe da se smatralo da ne postoji šansa da napadači prodru u konzulat, jer je okružen visokim zidovima.

Jedan od lokalnih novinara iz Bengazija kaže da je sam upad u dvorište konzulata započeo baš u trenutku evakuacije Amerikanaca.

Napad na konzulat u ubistvo četvorice Amerikanaca oštro su osudili predsednik SAD Barak Obama i državnasekretarka Hilari Klinton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track