Prikaži najnovije vesti
Srbija, vlada, škole, preporuka, raspust, produženje,

Ukida se Uprava za javne nabavke

Društvo 6

BEOGRAD - Izmenama Zakona o javnim nabavkama planirano je ukidanje Uprave za javne nabavke i formiranje centralizovane institucije, izjavio je danas državni sekretar u Ministartstvu finansija Srbije Goran Radosavljević.

BEOGRAD - Izmenama Zakona o javnim nabavkama planirano je ukidanje Uprave za javne nabavke i formiranje centralizovane institucije, izjavio je danas državni sekretar u Ministartstvu finansija Srbije Goran Radosavljević.

"Osnivanje centralizovane institucija za javne nabavke predviđeno je Strategijom razvoja javnih nabavku u Srbiji koja je prilagođena direktivama Evropske unije o ispunjavanju uslova za evrointegracije", rekao je Radosavljević.

On je objasnio da će centralizovana institucija za javne nabavke preuzeti zaposlene u Upravi i neke njene nadležnosti.

Još nije formirana radna grupa koja će pripremiti izmename i dopune Zakona o javnim nabavkama jer su, prema rečima Radosavljevića, za Ministarstvo finansije bili prioriteti zakoni o restituciji i javnoj svojini, čiji predlozi su dostavljeni Skupštini na usvajanje.

"Očekujemo da će nacrt izmena Zakona o javnim nabavkama biti gotov do kraja septembra i o njemu će, iako to nije uobičajeno, biti vođena javna rasprava", istakao je Radosavljević.

Izmene tog zakona, prema njegovim rečima, biće usvojene do kraja godine, dok bi do kraja 2012. trebalo da budu donata podzakonska akta, bez kojih nije moguća primena novih propisa.

Procenjuje se da je vrednost javnih nabavki u Srbiji oko četiri milijarde evra, a da bi uštede mogle da budu 20 do 30 odsto ako bi se nabavke efikasnije sprovodile i smenjila korupcija u toj oblasti.

Prvi Zakon o javnim nabavkama Srbija je dobila 2002. godine, a poslednje izmene tog zakona su u primeni od 2009. godine.

Predsednik Državne revizorske institucije Slovenije Igor Šoltes ocenio je da Srbija ishitreno menja Zakon o javnim nabavkama i ukida Upravu za javne nabavke.

"Slovenija je ukinula Upravu za javne nabavke i pokazalo se da je to bila loša odluka", rekao je agenciji Beta Šoltes koji je bio poslednji direktor slovenačke Uprave za javne nabavke.

On je objasnio da je opravdana bojazan da će osnivanjem centralizovane institucije za javne nabavke teže biti sprečavane nepravilnosti u naručivanju i ugovaranju javnih nabavki, što će otvoriti prostor za korupciju.

"Dodatna mana ukidanja Uprave za javne nabavke je što se gubi njena uloga u sistemskoj obuci ljudi koji učestvuju u javnim nabavkama", rekao je Šoltes.

U Sloveniji je osnovana Agencija za javne nabavke, ali i dalje, kako je istakao Šoltes, ima dosta korupcije u toj oblasti.

On je upozorio da najviše korupcije ima u javnim nabavkama u zdravstu i izgradnji putne infrastrukture, na šta Srbija treba da obrati pažnju.

Šoltes je preporučio da priprema izmena Zakona o javnim nabavkama u Srbiji bude dobro pripremljena i da u nju bude uključen što veći broj učesnika u javnim nabavkama.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir