Umetničke slike na tikvama

Srbija

Autor:

KIKINDA - Akademska slikarka iz Novog Sada Marta Kiš-Buterer jedna je od retkih umetnica u našoj zemlji koja slika...

KIKINDA - Akademska slikarka iz Novog Sada Marta Kiš-Buterer jedna je od retkih umetnica u našoj zemlji koja slika na dugačkim tikvama ili, kako ih neki zovu, vrgovima. To nije slučajno, jer je Marta rođena u prestonici narandžastih džinova, u kojoj se svakog oktobra održava poznata turistička manifestacija Dani ludaje. Na poziv prof. dr Janoša Berenjija, predsednika takmičarske komisije i vrsnog poznavaoca čudesne biljke, prihvatila je da pre četiri godine vodi radionicu na kojoj je učila decu da od tikava prave neobične posude i druge predmete. Tada se zarazila tikvama i počela da ih oslikava akrilnim bojama. Svestrana umetnica, koja radi i sa drugim materijalima, priznaje da su vrgovi za nju nepresušan izvor inspiracije.

- Iako je njen oblik priroda formirala, tikvu ne može svako da ukroti. To može samo onaj ko poštuje njene oformljene površine i divi se svakoj fleki iscrtanoj rukom prirode. Meni tikva kaže kako da je oslikam. Često se motivi već nalaze na njoj. Ne želeći da ih narušim, pretvaram ih u predmete koji neće biti samo lepi nego i funkcionalni. Kad slikam, već imam viziju gde ću je „otvoriti“ tako da vrg postane kućica za ptice, držač za jaja ili mesto za lične stvari - objašnjava Marta Kiš-Buterer.

Ove godine ludajolozi su mogli da vide njenu postavku oslikanih vrgova. U galeriji „Tera“ izložila je šesnaest eksponata, od kojih je najmanji veličine jabuke, a najveći dužine 170 centimetara. Prošle godine priredila je izložbu maski od vrgova.

Marta je svojom strašću već zarazila đake novosadske OŠ „Petefi Šandor“, u kojoj predaje likovnu kulturu.
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Potrebno je da se uspostave jasni mehanizmi za kontrolu porekla imovine Ivica Dačić, šef SPS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!