Prikaži najnovije vesti

Umetničke slike na tikvama

Srbija 1

KIKINDA - Akademska slikarka iz Novog Sada Marta Kiš-Buterer jedna je od retkih umetnica u našoj zemlji koja slika...

KIKINDA - Akademska slikarka iz Novog Sada Marta Kiš-Buterer jedna je od retkih umetnica u našoj zemlji koja slika na dugačkim tikvama ili, kako ih neki zovu, vrgovima. To nije slučajno, jer je Marta rođena u prestonici narandžastih džinova, u kojoj se svakog oktobra održava poznata turistička manifestacija Dani ludaje. Na poziv prof. dr Janoša Berenjija, predsednika takmičarske komisije i vrsnog poznavaoca čudesne biljke, prihvatila je da pre četiri godine vodi radionicu na kojoj je učila decu da od tikava prave neobične posude i druge predmete. Tada se zarazila tikvama i počela da ih oslikava akrilnim bojama. Svestrana umetnica, koja radi i sa drugim materijalima, priznaje da su vrgovi za nju nepresušan izvor inspiracije.

- Iako je njen oblik priroda formirala, tikvu ne može svako da ukroti. To može samo onaj ko poštuje njene oformljene površine i divi se svakoj fleki iscrtanoj rukom prirode. Meni tikva kaže kako da je oslikam. Često se motivi već nalaze na njoj. Ne želeći da ih narušim, pretvaram ih u predmete koji neće biti samo lepi nego i funkcionalni. Kad slikam, već imam viziju gde ću je „otvoriti“ tako da vrg postane kućica za ptice, držač za jaja ili mesto za lične stvari - objašnjava Marta Kiš-Buterer.

Ove godine ludajolozi su mogli da vide njenu postavku oslikanih vrgova. U galeriji „Tera“ izložila je šesnaest eksponata, od kojih je najmanji veličine jabuke, a najveći dužine 170 centimetara. Prošle godine priredila je izložbu maski od vrgova.

Marta je svojom strašću već zarazila đake novosadske OŠ „Petefi Šandor“, u kojoj predaje likovnu kulturu. Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara