Istraživanje Ujedinjenih nacija

UN: Milion Srba podmićeno na izborima

Politika

Autor:

Čak 18 odsto birača tvrdi da su im nuđeni novac, poklon, posao kako bi zaokružili određenu partiju na majskom glasanju

Ujedinjene nacije, izbori, krađa izbora,

Nudili od sitnih usluga do para i posla

BEOGRAD - Ko da više.
Gotovo milion Srba tvrdi da su im na proteklim izborima nuđene pare, raznorazni pokloni, obećavana radna mesta i usluge kako bi glasali za određenu političku stranku. To je pokazalo istraživanje Programa za razvoj UN (UNDP) za Srbiju, u kojem je čak 18 odsto punoletnih ispitanika potvrdilo da im je na majskim izborima neko nudio mito. Prema zakonu, svako davanje i primanje mita na glasanju je krivično delo za koje preti kazna zatvora do pet godina.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić kaže da informacije o kupovini glasova na proteklim izborima, koje se često pojavljuju, ne smeju ostati neistražene.

- Sredstva iskorišćena u tu namenu sigurno nisu navedena u partijskim izveštajima o finansiranju kampanje, što znači da su morala doći ili od skrivenih donatora ili zloupotrebom javnih resursa. Zato je neophodno da policija, tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije pozovu sve građane koji imaju konkretnih saznanja o kupovini glasova i organizatorima tih radnji i pokrenu odgovarajuće postupke - navodi Nenadić.

On ističe da tužilaštvo treba i da saopšti rezultate ispitivanja postojanja krivične odgovornosti u do sada prijavljenim slučajevima. Podsetimo, podnete su krivične prijave za kupovinu glasova (Bor, Prokuplje), dok su za slučaj organizovanog glasanja za jednu partiju unapred podeljenim olovkama (Novi Sad) prikazani i video-snimci.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da moraju biti proverene sumnje o kupovini glasova, naročito zbog toga što petina građana Srbije tvrdi da je imala takvo iskustvo.

- To su indikativne sumnje koje treba proveriti. To je pre svega posao za policiju i tužilaštvo. Agencija može da deluje na osnovu predstavke ili žalbi građana. Neka političari ne misle da je „voz prošao“ zato što još niko nije uhvaćen u kupovini glasova. Rok za zastarevanje tog dela je pet godina. Plan je da do kraja godine istražimo finansijske izveštaje stranaka, ugovore, uzimanje kredita od banaka i sve prekršaje.

Tužilaštvo: Bez komentara

U Republičkom tužilaštvu nisu želeli da govore na temu kupovine glasova, niti da odgovore da li su pokrenute istrage i do kakvih su saznanja došli.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Sve Dinkićeve afere bilo bi lako procesuirati, ali nemoguće je jer on ima podršku u delovima pravosuđa i vlasti Dušan Janjić, analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde