Prikaži najnovije vesti
Ujedinjene nacije, izbori, krađa izbora,
Istraživanje Ujedinjenih nacija

UN: Milion Srba podmićeno na izborima

Politika 164

Čak 18 odsto birača tvrdi da su im nuđeni novac, poklon, posao kako bi zaokružili određenu partiju na majskom glasanju

BEOGRAD - Ko da više.
Gotovo milion Srba tvrdi da su im na proteklim izborima nuđene pare, raznorazni pokloni, obećavana radna mesta i usluge kako bi glasali za određenu političku stranku. To je pokazalo istraživanje Programa za razvoj UN (UNDP) za Srbiju, u kojem je čak 18 odsto punoletnih ispitanika potvrdilo da im je na majskim izborima neko nudio mito. Prema zakonu, svako davanje i primanje mita na glasanju je krivično delo za koje preti kazna zatvora do pet godina.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić kaže da informacije o kupovini glasova na proteklim izborima, koje se često pojavljuju, ne smeju ostati neistražene.

- Sredstva iskorišćena u tu namenu sigurno nisu navedena u partijskim izveštajima o finansiranju kampanje, što znači da su morala doći ili od skrivenih donatora ili zloupotrebom javnih resursa. Zato je neophodno da policija, tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije pozovu sve građane koji imaju konkretnih saznanja o kupovini glasova i organizatorima tih radnji i pokrenu odgovarajuće postupke - navodi Nenadić.

On ističe da tužilaštvo treba i da saopšti rezultate ispitivanja postojanja krivične odgovornosti u do sada prijavljenim slučajevima. Podsetimo, podnete su krivične prijave za kupovinu glasova (Bor, Prokuplje), dok su za slučaj organizovanog glasanja za jednu partiju unapred podeljenim olovkama (Novi Sad) prikazani i video-snimci.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da moraju biti proverene sumnje o kupovini glasova, naročito zbog toga što petina građana Srbije tvrdi da je imala takvo iskustvo.

- To su indikativne sumnje koje treba proveriti. To je pre svega posao za policiju i tužilaštvo. Agencija može da deluje na osnovu predstavke ili žalbi građana. Neka političari ne misle da je „voz prošao“ zato što još niko nije uhvaćen u kupovini glasova. Rok za zastarevanje tog dela je pet godina. Plan je da do kraja godine istražimo finansijske izveštaje stranaka, ugovore, uzimanje kredita od banaka i sve prekršaje.

Tužilaštvo: Bez komentara

U Republičkom tužilaštvu nisu želeli da govore na temu kupovine glasova, niti da odgovore da li su pokrenute istrage i do kakvih su saznanja došli.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir