Upoznajte prelepu Ivanu Maksimović
Foto: Zorana Jeftić

Upucala stotu

Upoznajte prelepu Ivanu Maksimović

Ostali sportovi -
Za one koji ne znaju, Ivana Maksimović je ćerka srpskog strelca i selektora Gorana Maksimovića, koji se na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, osvojio zlatnu medalju
1 / 7 Foto: Zorana Jeftić

Srpska reprezentativka u streljaštvu Ivana Masksimović zauzela je drugo mesto u finalu malokalibarske puške na Olimpijskim igrama u Londonu i time se upisala u istoriju srpskog sporta, kao osvajač stote olimpijske medalje za Srbiju.

Ko je Ivana Maksimović

Za one koji ne znaju, Ivana Maksimović je ćerka srpskog sterlca i selektora Gorana Maksimovića, koji se na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, osvojio zlatnu medalju.

Prelepa Beograđanka rođena je 2. maja 1990. godine, a pre odlaska na Igre u Londonu govorila je kako želi da se na Olimpijskim igrama okiti zlatnom medaljom, a potom je dva dana pre takmičenja na Fejsbuku napisala.

"Divan sunčan dan je na Vimbldonu, dajem podršku našim teniserima! Nole mi je još jednom izmamio osmeh na licu, odigravši sjajan meč. Potom sam gledala fenomenalne plivače, naročito Čavića, koji se lako plasirao u finale. Toliko je ljudi, toliko buke i toliko podrške. Odlična motivacija za moj naredni trening sutra (petak) i takmičenje 4. avgusta! Hajde, pripremite se za sutra, toliko je dobrih mečeva koje bi trebalo da gledate i date sportistima svoju podršku. Za sada, laku noć i lepo spavajte, a najbolje će tek doći", napisala je Ivana nadajući se lepom rezultatu u Londonu, koji je i ostvarila.

Koliko je bila srećna i zadovoljna zbog plasmana na nadmetanje u Londonu pokazuje i slika na kojoj se vidi da na ruci ima istetovirane, a ne nacrtane Olimpijske krugove. Krugovi su istetovirani nekoliko meseci pre odlaska u London.

U dosadašnjoj karijeri ova mlada sportstkinja koja se nadmeće za Streljački klub "Novi Beograd Ušće" ima sledeće uspehe: seniorska ekipna bronza u trostavu, bronza pojedinačno na SK, ekipno zlato na EP, višestruki seniorski i juniorski šampion i pobednik Kupa Srbije, četvorostruki juniorski pobednik turnira „Olimpijske nade“, dva puta najbolji strelac na ovom prestižnom takmičenju...

Interesantno je da je Ivana objašnjavajući zašto je počela da se bavi streljaštvom rekla da je to potpuno logičan izbor jer je od oca i majke koja je njen trener stalno slušala o tome, pa je kratki izleti u odbojku tenis, pa i fudbal nisu odvojili od strelišta. Maksimovićeva je ranije pričala, kako joj je majka savetovala da se bavi pucanjem iz pištolja jer je lakši i izgleda ženstvenije.

Pred sam polazak u London Ivana je rekla kako joj veoma znači što će biti u Selu, zajedno sa ostalim srpskim sportistima, najvivši da će u našem delu najvećeg sportskog naselja na svetu biti najluđe. Medalja, koju je Ivana posvetila bratu Marku je dovoljan razlog da Maksimovići na slavlju, koje će biti organizovano u klubu srspkih sportista u Londonu to i potvrde.

Sve medalje strelaca

U Seulu 1988, Goran Maksimović je osvojio zlato vazdušnom puškom, a na istim Igrama Jasna Šekarić dva puta je donela medalju našoj zemlji, tada pod zastavom SFRJ - zlato vazdušnim i bronzu malokalibarskim pištoljem.U Barseloni, četiri godine kasnije, Jasna je osvojila srebro vazdušnim pištoljem, Aranka Binder bronzu vazdušnom puškom, a bronzu je osvojio i Stevan Pletikosić malokalibarskom puškom u disciplini 60 metaka ležeći.

U Atlanti 1996. Aleksandra Ivošev je osvojila dve medalje, zlato u trostavu malokalibarskom puškom i bronzu vazdušnom puškom, a potom su dve naredne medalje pripale Jasni Šekarić.U Sidneju 2000. i Atini 2004, Šekarićeva je osvojila po srebro u njenoj omiljenoj disciplini, vazdušnom pištolju. Na ovim Igrama, bronzu je osvojio Andrija Zlatić vazdušnim pištoljem, a onda se ćerka Gorana Maksimovića, Ivana Maksimović, u disciplini malokalibarska puška - trostav stigla do srebra, 100. medalje u istoriji našeg olimpijskog pokreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track