Ustaše sa Cetinja!

Šikanirali Srpkinje

Ustaše sa Cetinja!

Košarka -
Grupa Crnogoraca dočekala srpske košarkašice skandiranjem „Srbe na vrbe“, pa čak i „Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji“

Na Cetinju ništa novo.Crnogorski navijači podsetili su Srbiju na godine provedene u zajedničkoj državi, kada su često pokazivali koliko mogu da budu antisrpski raspoloženi kada ugoste ekipu iz naše zemlje. Na kvalifikacionoj utakmici dveju ženskih košarkaških reprezentacija grupa Cetinjana uzvikivala je stari ustaški slogan „Srbe na vrbe“ i „Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji“, usmerivši svoju mržnju najviše ka srpskim košarkašicama sestrama Dabović, Milici i Ani, koje su rođene u Herceg Novom.Šovinizam prema svemu što je srpsko svrstava navijače Lovćena rame uz rame s ekstremistima iz redova najvećih hrvatskih klubova. Sitne provokacije Torcide i BBB teško je i prebrojati, a neretki su slučajevi prebijanja naših navijača, pa čak i samih sportista. Iz sećanja još nije izbledeo finale EP u vaterpola u Kranju, održano na današnji dan pre devet godina, kada je samo sreća naše vaterpoliste spasla masakra. Svedoci događaja sa splitskog aerodroma kažu da su 20. januara 2009. godine košarkaši Crvene zvezde dobro prošli posle iznenadnog napada desetak članova Torcide.Ni srpski navijači nisu cvećke. Na poslednjem EP u rukometu, pristalice hrvatskog nacionalnog tima su prebijene na nekoliko lokacija u Vojvodini, a dosta razloga da se svi zajedno stidimo dobili smo zbog svega što se na Marakani dogodilo navijačima reprezentacije BiH 12. oktobra 2005. godine.

Najveća mržnja bila usmerena ka sestrama Dabović rođenim u Herceg Novom
Najveća mržnja bila usmerena ka sestrama Dabović rođenim u Herceg Novom

Osuda oba savezaGeneralni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Andrija Kleut je utakmicu na Cetinju posmatrao uživo i kaže da su čelnici oba saveza osudili takvo ponašanje navijača.- Pokazalo se još jednom da je to deo sportske kulture navijača na ovim prostorima, ali mi bismo voleli da se to promeni. Stav oba saveza je da to ne bi trebalo da se događa i ja se nadam da će atmosfera u Beogradskoj areni biti daleko bolja nego što je to bio slučaj u Crnoj Gori - kaže Kleut.

Navijački incidenti20. januar 2009, Split napad na košarkaše Crvene zvezde15. jun 2003, Kranj napad na srpske vaterpoliste i novinare12. oktobar 2005, Beograd napad na navijače BiH na Marakani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track