Federer zaustavio Novaka, može da preotme i ATP tron
Foto: REUTERS

Vimbldon

Federer zaustavio Novaka, može da preotme i ATP tron

Tenis -
Federer će, ukoliko sedmi put u karijeri osvoji Vimbldon, ponovo biti prvi reket sveta, prvi put od 6. juna 2010, a ujedno bi izjednačio rekord Pita Sampras po broju titula na Ol Ingland klabu i nedelja na prvom mestu
1 / 15

LONDON - Švajcarac Rodžer Federer porazio je Novaka Đokovića u polufinalu Vimbldona 1:3 i svrgnuo ga sa trona najprestižnijeg teniskog turnira na svetu.

Meč Đokovića i Federera trajao je dva sata i 22 minuta. Federer koji je sada treći teniser sveta - iza Đokovića i Nadala, bolje je počeo meč i pri vođstvu sa 3:1 u prvom setu iskoristio prvu brejk loptu i rutinski došao do prednosti.

Đoković je u drugom setu poveo sa 2:0 u gemovima i lako došao do izjednačenja u meču, pošto u tom delu meča protivniku nije dozvolio nijednu priliku za brejk. Treći set protekao je u izjednačenoj igri do samog njegovog kraja, kada je Federer pri vođstvu sa 5:4 u gemovima iskoristio prvu od dve brejk lopte i ponovo poveo u setovima.

Đoković je loše počeo četvrti set i izgubio već u prvom gemu na svoj servis i Federer je do kraja meča sigurnim servisom došao do pobede i plasmana u finale.

Ovo je bio 27. meč između Đokovića i Federera, srpski teniser je od poslednjih osam dobio šest, ali Švajcarac i dalje ima više pobeda - 15:12. Do sada su se jedanaest puta su se sastajali na Gren slem turnirima, i rezultat je - 5:6.

Duel na Centralnom terenu je bio njihov osmi susret u Gren slem polufinalima, 2007. godine na Australijan openu igrali su u osmini finala bolji je bio Federer, kao i u finalu US Opena iste godine. Zanimljivo je da je ovo bio njihov prvi meč na travi iako su na poslednjih šest od sedam Vimbldona bili u istoj polovini žreba.

Federer će, ukoliko sedmi put u karijeri osvoji Vimbldon, ponovo biti prvi reket sveta, prvi put od 6. juna 2010, a ujedno bi izjednačio rekord Pita Sampras po broju titula na Ol Ingland klabu i nedelja na prvom mestu.

Posle meča Novak Đoković je priznao da je Švajcarac Rodžer Federer bio bolji i da se zasluženo plasirao u finale Vimbldona.

"Federer je odigrao dobro. Bio je bolji. U važnim momentima bio je agresivan, udarao je snažno i forhendom i bekhendom. To sam i očekivao od njega u završnici Gren slema. Očekivao sam da će biti na vrhunskom nivou, ali sam to očekivao i od sebe, a to se nije dogodilo", rekao je Đoković.

Srpski teniser se osvrnuo i na padove koje je imao u igri.

"Da biste dobili ovakav meč, morate da budete konstantni. Imao sam uspona i padova tokom čitavog susreta. Nažalost, onaj jedan trajao je 15-20 minuta. I baš tada, na kraju trećeg i početku četvrtog seta, koštao me je pobede. Odigrao sam mlako nekoliko gemova, imao loš procenat ubačenog prvog servisa i teško je u takvim okolnostima uhvatiti ritam i kontrolisati meč", dodao je Đoković.

Ukoliko pobedi u nedelju Federer će osvojiti rekordnu sedmu titulu na Vimbldonu, ali i vratiti se na prvo mesto na ATP listi.

"Presrećam sam. Igrao sam sjajan meč i ovo je dobar turnir za mene. Đoković je bio dobar, takođe. Prva dva seta bila su prilično brza i treći je bio ključan. Možda sam imao malo sreće, jer je i protivnik nekoliko puta bio nadomak brejka", rekao je Federer.

Švajcarac će u finalu igrati protiv pobenika meča između Endija Mareja (Velija Britanija) i Žoa Vilfreda Conge (Francuska).

"Predamnom je težak zadatak. Mnog toga je u igru, mogu da dođem do rekordne sedme titule na Vimbldonu, ali i prvog mesta na ATP listi. Osećam pritisak, ali sam istovremeno i uzbuđen", rekao je Federer.

Tekstualni prenos meča pratite ovde.

Četvrti set

3:6 - Loptica posle "neca" završava na Federerovoj strani 15:15. Servisom i napadom na mreži Švajcarac stiže na dva poena od pobede. Biće neizvesno, nema meč lopte 30:30. Federer servisom stiže do meč lopte, posle dva sata i devetnaest minuta igre. Gotovo je. Novak više nije šampion Vimbldona, a ako Federer pobedi u finalu u nedelju neće biti ni prvi igrač sveta.

3:5 - Osmi gem četvrtog seta Novak mora da dobije kako bi došao u prliku da vrati brejk zaostatka. Federer ponovo pravi pritisak 30:30. Đoković ima prednost 40:30, ali i dalje deluje da nema dovoljno energije. Izjednačenje. Novak dobro napada i stiže do prednosti. Asd za 5:3, može li Novak do brejka.

2:5 - Dobar servis Federera 30:0 u devetom gemu. Bez izgubljenog poena Švajcarac stiže na gem od plasmana u finale.

2:4 - Novi problemi 0:30, Novak deluje bez energije, koja mu je neophodna za preokret. Fedrer ponovo ima tri brejk lopte. Prva je spašena. Bekhendom i druga. Još jedna je ostala. Servis i nju spasava, izjednačenje.

Novi dobar servis donosi priliku za napad, a posle bekhenda i prednost Đokoviću. Federer se opustio i pogodio forhend za drugo izjednačenje. Prednost Đoković. Novo izjednačenje, još je igra. Nova prednost za branioca titule u Londonu, koji se izvukao i došao do 2:4.

1:4 - Federerov servis ostavlja Novaka bez rešenja. Švajcarac praktično bez igre stiže na dva gema od plasmana u finale.

1:3 - Posle četiri poena, četvrtog možda i ključnog gema ovog seta niko nema prednost 30:30. Dobar poen za Đokovića. Novo izjednačenje, a potom i deveti as za najboljeg igrača sveta. Bekhend Federera je u autu, prvi gem za Novaka u četvrtom setu 3:1.

0:3 - Posle četiri poena na servis Federera 30:30. Ritern je u autu. Još jedna greška Novaka Đokovića, Federer vodi 3:0 u četvrtom setu.

0:2 - Novak je u problemu. Federer ima 0:30 i deluje odlučnije od Srbina, kojeg neće ni servis. Bekhend je u autu, kao i Novakova igra. Švajcarac ima tri brejk lopte. Prvu nije iskoristio. Forhend Srbina, koji je prvi put na Vimbldonu u situaciji da juri rezultat je u autu, Federer ima brejk 0:2

0:1 - Federer servisom otvara set koji mu može doneti plasman u finale Vimbldona i povratak na vrh ATP liste. Posle dva poena, niko nema prednost 15:15. Federer bez mnogo neizvesnosti vodi sa 1:0.

Treći set

4:6 - Novaka neće servis u gemu koji mora da osvoji. Federer je na dva poena od seta 0:30. Evo servisa 15:30. Novakov smeč je u autu, Švajcarac ima dve brejk lopte za set. Prva je spašena. Prvi servis je u mreži, a potom Federerov izlazak na mrežu donosi mu drugi brejk na meču i prednost od 2:1 posle tri seta.

4:5 - Novak je dva puta započeo poen, ali je samo jednom uspeo da ga osvoji 30:15 vodi Federer. Poen za Novaka, evo pritiska 30:30. Novi forhend Federera u autu, brejk lopta. Švajcarac pogađa servis za izjednačenje. Šestostruki šampion Vimbldona sa dva servisa stiže na gem od drugag seta 5:4.

4:4 - Dobar servis Đokovića 15:0. Sad i drugi poen 30:0. Novak bez mnogo igre uzima novi gem, 4:4 i dalje bez brejka u trećem setu.

3:4 - Posle prva dva poena u sedmom gemu, niko nema prednost 15:15. Federer vezuje dva poena 40:15. Dobar servis u telo protivnika za 4:3. Oba tenisera su u 11 Grend slem meču u kom se sastaju osvojila po 69 poena.

3:3 - Šesti gem Đoković otvara sa dva uzastopna poena. Dve razmene udaraca za redom pripadaju Federeru 30:30. Srbin šesti put na meču greši iz bekhenda. Napeto je. Dupla greška za 30:40. Kakav poen. Novak je napadao, onda bio u defantzivi, ali se na kraju spasao, izjednačenje.

Federerov forhend je na mreži, to je udarac koji ga ne služi danas. Novo izjednačenje. Novak je svestan da pravi neiznuđene greške. Posle drugog i treće izjednačenje. Najduži gem na meču. Federerov forhend je sada dobar i posle 36 udaraca Švajcarac ima novu šansu za brejk. Novak se opet izvukao. Ovo je gem koji ne sme da izgubi.

Evo prednosti za našeg igrača. Dobro je. Posle šest gemova trećeg seta sve je izjednačeno.

2:3 - Novak je uzeo prvi poen petog gema, ali je u nastavku pogrešio iako je pročitao prvo servis a onda i napad Švajcarca. Opet smo daleko od neizvesnosti 40:15. Bekhend u autu, Federer vodi 2:3.

2:2 - Ponovo smo u delu meča u kom teniseri koji serviraju lako osvajaju gemove. Sa samo jednim izgubljenim poenom, Novak stiže do 2:2. Meč traje sat i trianest minuta.

1:2 - Federer i dalje dobro servira i stiže do 40:0. Švajcarac je pogrešio na mreži, ali je potom uzeo gem 1:2.

1:1 - Prvi gem trećeg seta u kom servira Đoković ne počinje najbolje 15:30. U naredna dva poena Švajcarac stižr do brekj lopte. Drugi servis za Novaka. Dobro je, Federer greši. Servis od 202 km na sat za prednost. Forhend je u mrezi, drugo izjednačenje.

Napad i smeč za prednost Novakovu. Izvukao se Đoković 1:1.

0:1 - Posle prva četiri poena u trećem setu Federer, koji servira vodi sa 40:15. Smeč za Švajcarca koji vodi sa 1:0.

Drugi set

6:3 - Novak servira za set. I prvi poen koji je bio ponovljen uspeva da osvoji. Razmena udaraca u kojoj je Đokovićev forhend dotakao mrežu takođe pripada Novaku. Dobar servis za tri set lopte. Peti as za 1:1 posle 54 minuta.

5:3 - Federer koji servira sa novim loptama, uzima prva dva poena u gemu koji mora da osvoji kako bi ostao u drugom setu. Bez većih problema sedmim asom Švajcarca ulazimo u deveti gem 5:3.

5:2 - Sa novim reketom Federer pogađa ritern, za koji ni on sam nije siguran kako je odigran 0:15. Novaka to ni malo nije poremetilo. Srbin uglavnom forhendima osvaja tri poena, a potom loptica završava na liniji za 5:2.

4:2 - Posle tri poena u šestom gemu Švajcarac vodi sa 30:15. Posle duže razmene Novak greši na mreži, a potom pogađa bekhend 40:30. Dobart servis Federera za 4:2.

4:1 - Pet gem Novak otvara sa dva uzastopna poena. Federeru čelendž nije doneo očekivan ishod, a Novak je potom još jednom dobro servirao, za 4:1 u drugom setu.

1:3 - Iako je Federer na startu kontrolisao gem i imao 40:15 Novak sa dva riterna dolazi do izjednačenja. Utisak je da Švajcarac servira slabije nego u prvom setu, koji je opsvojio. Ipak, prvi gem za Federera u drugom delu igre.

3:0 - Novak je potpuno koncentrisan na meč. Bez izgubljenog poena Đoković potvrđuje brejk i osvaja i treći gem u drugom setu.

2:0 - Prvi put u meču Novak je na servis Federera osvojio više od jednog poena. Od tri brejk šanse Srbin koristi drugu i vodi sa 2:0 u drugom setu.

1:0 - Prvi gem drugog seta Novak otvara duplom servis greškom. Osvojio je potom tri poena, ali je Federer ipak pripretio 40:30. Dobro je prvi gem je osvojen.

4:6 - Čini se da servis Federera predstavlja nerešivu enigmu za Novaka. Švajcarac je praktično sa tri početna udarca došao do tri set lopte, a posle 24 minuta i do prvog seta.

4:5 - Gem u kom servira za ostanak u prvom setu, Novak počinje sa tri vezana opena 0:40. Nadmudrivanje na mreži pripada najboljem igraču sveta, koji sada mora da napravi brejk 4:5

2:5 - Federer dobrim servisom ne dozvoljava Đokoviću da se vrati u prvi set. Švajcarac koristi svaku priliku da napadne, a to mu uspešnost prvog servisa od više od 80 procenata dozvoljava.

2:4 - Šesti gem je doneo neizvesnost. Novak se na 30:30 okliznuo i dao Federeru prvu priliku za brejk. Srbin šalje bekhend u mrežu za prvi brejk u meču, Federer vodi 2:4.

2:3 - Ni peti gem nije doneo ništa novo. Novak je uzeo prvi poen, ali je Federer od tada vezao četiri i poveo sa 3:2. Uzbuđenja tek predstoje.

2:2 - U gemovima u kojima servira Đoković deluje veoma sigurno. U četvrtom gemu, Novak je izgubio samo jedan poen.

1:2 - U prva tri gema viđena je samo jedna duža razmena udaraca. Posle samo šest minuta igre, Federer, koji je prvi servirao vodi sa 2:1.

Krov na Centralnom terenu je spušten, što znači da se meč koji odlučuje prvog finalistu Vimbldona igra u dvoranskim uslovima, što Đoković, koji je do sada računajući sve igrače proveo najmanje vremena na terenu voli. Igrači se još zagrevaju, očekuje se početak.

http://www.youtube.com/watch?v=mHh_hbJabVw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track