(VIDEO) JOŠ JEDNO NOLETOVO MUČENJE SA SREĆNIM KRAJEM: Đoković drao, pa pao, ali slomio Karenja Bustu
Foto: Reuters

Maratonski meč u Monte Karlu

(VIDEO) JOŠ JEDNO NOLETOVO MUČENJE SA SREĆNIM KRAJEM: Đoković drao, pa pao, ali slomio Karenja Bustu

Tenis -

Drugi reket sveta Novak Đoković savladao je Španca Pabla Karenja Bustu u meču trećeg kola turnira Masters serije u Monte Karlu - 2:1 (6:2, 4:6, 6:4).

Ponovo se Đoković namučio! Baš kao i u drugom kolu protiv Žila Simona. Nole je sigurno gazio ka pobedi, dobio prvi set, napravio brejk na početku drugog... A onda je doživeo neverovatan pad! Karenjo Busta je izjednačio na 1:1 u setovima i nije se predavao ni u odlučujućem kada je Srbin stekao brejk prednosti. Naprotiv. U finišu je imao veliku priliku da prvi put u karijeri "uzme skalp" igraču iz TOP 10 sa ATP liste.

Ipak, Novak ne bi bio Novak kada bi tek tako gubio mečeve. I iz ove drame je izašao kao pobednik.

Krenimo redom...

Španac je u uvodnom gemu meča propustio tri brejk lopte, posle čega je Novak rutinski dobio prvi set i nastavio u istom ritmu na početku drugog - 6:2, 2:0. Igrao je drugi reket sveta taman onoliko koliko mu je bilo potrebno da se zagreje, jer je temperatura padala, na kraju i do ispod deset stepeni Celzijusa.

Međutim, posle šest uzastopnih gemova Đokovića, 19. teniser sa ATP liste je osvojio pet zaredom, oduzevši pritom Novaku servis tri puta! Srbin je uspeo da anulira jedan brejk zaostatka, ali ne i drugi - 4:6.

Rehabilitovao se Đoković i ponovo preuzeo kontrolu nad igrom u trećem setu. I tada je prvi napravio brejk - 4:2. Ali ponovo je dozvolio Karenju Busti ne samo da ga ribrejkuje odmah, već mu je dao i priliku da dođe nadomak pobede. Pri rezultatu 4:4 Nole spasao dve brejk lopte!

Španac je propustio šansu, a Đoković svoju nije. U sledećem gemu je napravio brejk i završio meč posle skoro dva i po sata borbe - 6:4.

Nole je srušio drugu prepreku u gradu u kome živi i to u danu kada su favoriti redom padali - Endi Marej, Sten Vavrinka, Dominik Tim... Bio je ovo drugi susret Đokovića i Karenja Buste, a Španac je danas bolje prošao nego prvi put, takođe u Monte Karlu pre tri godine, kada je osvojio samo jedan gem.Novaka sutra u četvrtfinalu očekuje Belgijanac David Gofan, koji je bio bolji od Austrijanca Dominika Tima - 7.6, 4:6, 6:3. Đoković je savladao Gofana u svih pet prethodnih duela, od kojih je poslednji bio na završnom Mastersu u Londonu krajem prošle godine.Ukoliko opravda ulogu favorita, Nole bi se u projektovanom polufinalu sreo sa Rafaelom Nadalom. Španac se u četvrtfinalu sastaje sa Argentincem Dijegom Švarcmanom.

TOK MEČA:

Treći set:

6:4 - BREJK! POBEDA!

5:4 - IZVUČE SE NOLE! Dozvolio je rivalu da dođe do dve brejk lopte, ali je u dramatičnoj završnici gema ipak bio uspešniji, tako da će Španac u sledećem gemu servirati za ostanak u meču.

4:4 - Karenjo Busta lako potvrđuje brejk.

4:3 - BREJK! OVO JE NEVEROVATNO! Ponovo je Novak sve kontrolisao, imao 40:15, a onda... Karenjo Busta je iskoristio drugu priliku u ovom gemu za ribrejk, i to tako što je Đoković pogrešio prilikom smeča.

4:2 - BREJK! Konačno je Novak materijalizovao bolju igru u trećem setu. Dve vezane brejk lopte nije iskoristio, ali se kasnije izborio za treću, koju je pretvorio u veliki kapital u finišu seta.

19:29 - Boris Beker: Đoković mi izleda bolje...

19:25 - Karenjo Busta je zatražio pomoć lekara jer mu je prokrvario prst.

3:2 - Ponovo je Nole lako uzeo gem na svoj servis.

2:2 - Imao je srpski teniser brejk loptu, ali je posle duge razmene udaraca bekhendom lopticu poslao u aut... Na kraju, gem je dobio Španac.

19:18 - U Monte Karlu je sada samo deset stepeni Celzijusa.

2:1 - Konačno lak gem za Novaka, bez izgubljenog poena.

1:1 - Bilo je 40:15, tada je Đoković strašnim riternom, zatim i odličnim napadom, stigao do izjednačenja i uneo neizvesnost u gem, ali više od toga nije mogao. Španac je dobio sledeća dva poena.

1:0 - Ni na startu odlučujućeg seta Novak nije lako došao do gema na svoj servis, ali ga je ipak osvojio.

Drugi set - 4:6:

4:6 - Još jedan čudan gem, posle kog je Karenjo Busta izjednačio na 1:1 u setovima. Imao je Španac 40:0, Novak je spasao dve set lopte, a onda neshvatljivo reagovao na "zicer" i poklonio poen rivalu.

4:5 - Još jedan mučan gem, koji je Novak dobio. Međutim, u sledećem će Španac drugi put servirati za set.

3:5 - BREJK! Đoković je vratio jedan od dva brejka zaostatka koje je imao. Španac je servirao za set, imao 30:0, ali se Nole nije predavao.

2:5 - BREJK! Ponovo je Novak imao 40:15, ovaj put na svoj servis, a onda je Karenjo Busta dobio četiri uzastopna poena. Španac vezuje pet gemova! Nadomak je izjednačenja.

2:4 - NEVEROVATNO KAKVE JE ŠANSE PROPUSTIO ĐOKOVIĆ! Bilo je 15:40, a onda je Novak bukvalno poklonio nardna četiri poena Špancu. Karenjo Busta ni sam ne zna kako je dobio ovaj gem.

2:3 - BREJK! Treći vezani gem Karenja Buste! Šta se desilo s Novakom?! Igrao je sigurno i imao 2:0 u drugom setu, a onda je doživeo pad, baš kao i u meču drugog kola protiv Žila Simona.

2:2 - Sa dve vezane greške Novak je omogućio rivalu da posle 30:30 uzme gem.

2:1 - BREJK! Karenjo Busta je odmah uzvratio ribrejkom. Prvi put na meču je oduzeo servis Đokoviću.

2:0 - BREJK! Šeti Novakov gem u nizu i treći uzastopni brejk!

18:17 - U Monte Karlu je samo 12 stepeni Celzijusa!

1:0 - Poveo je Novak 40:0 i delovalo je da će još jednom rutinski dobiti gem na svoj servis. Međutim, Španac je dobio naredna tri poena i izjednačio - 40:40. Ipak, sledeća dva su pripala Đokoviću, samim tim i gem.

Prvi set - 6:2:

6:2 - BREJK! Nole je samo skupljao poklone u vidu neiznuđenih grešaka rivala u ovom gemu i posle 35 minuta stavio tačku na prvi set.

5:2 - Novak je potvrdio brejk. Drugi reket sveta kontroliše poene, više greši (10-5), ali i pravi više vinera (11-5) u dosadašnjem toku meča.

4:2 - BREJK! Nole je dodao gas i odmah napravio brejk. Došao je do 15:40, a onda na spektakularan način "skratio" loptu za prvi brejk na meču.

3:2 - Novak je vezao 11 poena na svoj servis. Dakle, drugi put zaredom dobija gem "sa nulom" kada ima početni udarac. Generalno, u poslednja tri gema riterni su jako loši...

2:2 - Sada i Španac bez problema osvaja gem na svoj servis, Novaku je propustio samo jedan poen.

2:1 - Konačno lagan gem za servera. Đoković nije izgubio ni poen.

1:1 - Sada je Novak imao brejk šanse, i to dve, ali ih, kao ni Karenjo-Busta u prvom gemu, nije iskoristio. Prva dva gema trajala su 13 minuta!

1:0 - Više od šest minuta trajao je prvi gem. Karenjo-Busta je imao tri brejk lopte, ali ih je Novak spasao i uspeo da dobije uvodni gem, najviše zahvaljujući dobrom servisu.

Novak je probudio uspavanog skupljača loptica...

17:29 - Meč počinje, servira Đoković.

17:23 - Pobednik ovog meča sastaće se u četvrtfinalu sa Belgijancem Davidom Gofanom, koji je savladao Austrijanca Dominika Tima - 7.6, 4:6, 6:3.

17:22 - Španac je birao i izabrao da u prvom gemu prima servis.

17:21 - Najava meteorologa je da kiše danas u Monte Karlu neće biti.

17:19 - Đoković i Karenjo-Busta izlaze na teren.

Đoković je u prvom kolu bio slobodan, a potom je posle velike borbe savladao Francuza Žila Simona 2:1, po setovima 6:3, 3:6, 7:5. Španac je u prvom kolu pobedio Fabija Fonjinija 7:6, 6:7, 6:3, a potom i Karena Kačanova 6:4, 6:4.Španac je trenutno 19. na ATP listi. Novak i Pablo su odigrali jedan meč u karijeri i to pre tri godine u Monte Karlu, a Đoković je slavio sa 6:0, 6:1.Srpski i španski teniser trebalo je da se sastanu pre desetak dana u meču četvrtfinala Dejvis kupa u Beogradu između Srbije i Španije. Međutim, pošto je Srbija povela posle dva dana 3:0 i obezbedila je pobedu i plasman u polufinale, došlo je do zamene igrača. Umesto Đokovića zaigrao je Dušan Lajović, a Karenja Bustu je zamenio Haume Munar. Masters u Monte Karlu igra se za nagradni fond od 4.273.775 evra. Titulu brani Rafael Nadal, a Đoković je dva puta trijumfovao na ovom turniru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track