Vakcina protiv gripa smrtonosna?!

Strašno

Vakcina protiv gripa smrtonosna?!

Planeta -
Od „Novartisove“ vakcine, kako se sumnja, umrla jedna osoba u Hrvatskoj, u Zagrebu navode i jedan slučaj obolevanja i u Srbiji

ZAGREB - Uzbuna!Jedna osoba je umrla u Hrvatskoj, a jedna bila u komi, kako se pretpostavlja, zbog „Novartisove“ vakcine protiv gripa. Hrvatska agencija za lekove potvrdila je da su tokom dve sezone vakcinisanja protiv gripa u toj državi prijavljena najmanje tri slučaja Gijen-Bareovog sindroma kod osoba koje su primile „Novartisovu“ vakcinu, piše Večernji list.Gijen-Bareov sindrom je neuromuskularno oboljenje koje se povezuje s crevnim i respiratornim infekcijama, a kod obolelih može da izazove reakcije od trnjenja u nogama pa do potpune paralize. Hrvatski stručnjaci navode da znaju i da jedna osoba iz Srbije ima Gijen-Bareov sindrom.- Znamo i za jedan slučaj nuspojave Gijen-Bareovog sindroma u Srbiji, ali ni u tom slučaju nemamo čvrstih dokaza da je paraliza bila povezana s vakcinisanjem protiv gripa - rekla je šefica službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravlje prof. Ira Genero Margan.Podsetimo, Srbija je 2009. kupila „Novartisove“ vakcine protiv svinjskog gripa, čija štetnost nije ispitana do kraja, a zastupnik „Novartisa“ za zemlje bivše Jugoslavije bio je Imunološki zavod Zagreba.Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED), pošto je reč o izuzetno teškim nuspojavama, sve je prijavila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.U Hrvatskom zavodu za javno zdravlje rekli su da do sada nisu dobili ni reči o tim slučajevima, a Marganova je rekla da je za dve godine vakcinisanja samo jedna gospođa prijavila sumnju na blagi oblik Gijen-Bareovog sindroma pošto je primila vakcinu protiv gripa. Ona kaže da nije dokazano da je blagi oblik trnjenja povezan s vakcinisanjem.

Rezultati ubrzoHALMED će ipak obaviti potpunu obradu i evaluaciju prijava sumnji na nuspojave vakcine, a o rezultatima će vrlo brzo obavestiti hrvatsku, ali i svetsku javnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track