Vanja Udovičić: Morao sam da promenim ime Franjo

Sport

Autor:

Franjo mu pravio probleme. Vanja Udovičić, jedan od najboljih srpskih vaterpolista, otkrio je za hrvatski list Nacional da je zbog svog krštenog imena Franjo u osnovnoj školi dobijao batine i bio šikaniran. Igrač zagrebačke Mladosti ovog leta je podigao priličnu prašinu u srpskoj i hrvatskoj javnosti, jer je sledio primer Igora Milanovića

VATERPOLO, Vanja Udovičić, Franjo, promenio ime sa 15 godina

Franjo mu pravio probleme.
Vanja Udovičić, jedan od najboljih srpskih vaterpolista, otkrio je za hrvatski list Nacional da je zbog svog krštenog imena Franjo u osnovnoj školi dobijao batine i bio šikaniran. Igrač zagrebačke Mladosti ovog leta je podigao priličnu prašinu u srpskoj i hrvatskoj javnosti, jer je sledio primer Igora Milanovića, koji je 1990. Beograd zamenio Zagrebom.

Nije tajna da je otac Davor sinu Vanji Udovičiću, kada se rodio, dao ime Franjo, po dedi. Srpski vaterpolista je Hrvatima objasnio kako je promenio ime sa 15 godina.

- Kad sam se rodio, 1982. godine, svi smo bili u ljubavi, a od 1989. braća su počela da se mrze. To mi nije jasno, jednako kao i to kako su se Srbija i Crna Gora odvojile, ako su u jednoj istoj porodici dva brata predstavljala različito. Jedan kao Srbin, drugi kao Crnogorac - rekao je Vanja Udovičić i dodao:
- Objasnite mi tu izopačenost. Zbog svog imena imao sam problema u školi. Zadirkivali su me, bilo je i fizičkih okršaja, posle čega su moji roditelji odlučili da me zaštite od svega. Tako sam na prelasku iz osnovne u srednju školu promenio ime.

Vanja Udovičić sebe ne vidi kao superstara u Zagrebu.
- Novinari su stvorili takvu sliku o meni pišući da u Zagreb dolazi čarobnjak iz Oza koji će mahnuti svojim čarobnim štapićem i sve će biti dobro. To je nerealna slika, jer Vanja Udovičić nije Mladost. Ovim ne skidam svoju odgovornost.

Srpski reprezentativac ima zanimljivo objašnjenje o vaterpolu kao sportu.
- Uvek kažem, mi smo savremeni gladijatori. Ovo su spartanski napori, potrebna je samodisciplina i samokritika. Mi smo zabava za široke mase - jasan je Udovičić.

Vaspitan kao Jugosloven
Vanja Udovičić je otkrio kako su ga vaspitali roditelji.
- Roditelji su me odgajali kao Jugoslovena. Moja porodica je šarolika, a budući da mi je deda po očevoj strani Italijan, tako sam, osim srpskog i hrvatskog, dobio i italijanski pasoš.


Džungla u Beogradu
Vanja Udovičić veliku zahvalnost za uspeh u životu duguje roditeljima.
- U onakvoj džungli u ono vreme, u Beogradu devedesetih, roditelji su uspeli da me zadrže u vaterpolu - otkriva Udovičić.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (30)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Snežana

  Snežana

  Nije Hrvat,vaspitan je kao Jugosloven sa genima Srba, Hrvata i Italijana i izabrao je da bude SRPSKI reprezentativac. Svi problemi na ovim prostorima nastaju upravo zbog izvrtanja istine i zato što svako od istine čuje samo ono što želi.Potpuno je isto tući Franju i Vanju proglasiti samo za Hrvata

  86 Odgovori 
 • Žarko

  Žarko

  Vanja Udovičić je pre svega veliki sportista i čovek. On može samo da bude primer svim mladim ljudima jer je uprkos ogromnim naporima koje iziskuje vrhunski sport završio i fakultet. Svojim igrama u nacionalnom dresu on je zadužio ovu zemlju više nego bilo koji šovinista koji mu spočitava broj hrvatskih,italijanskih ili liliputanskih krvn ... više ih zrnaca.Svaka mu čast na svemu što je uradio i želim mu da bude još bolji i uspešniji!

  81 Odgovori 
 • Ma nemoj!

  Ma nemoj!

  To sto mu je deda s oceve strane Italijan, sto mu majka nije Hrvatica i sto je vaspitan kao Jugosloven tebe navodi na zakljucak da je covek Hrvat?!?
  Interesantno! Sta je vama ljudi? Momak je super, a bio bi super i da je Italijan, Hrvat, Srbin, ili sve to zajedno. Ne mozete da mu oprostite sto igra za klub iz Hrvatske? Pa to mu je posao, cista eko ... više nmska racunica. Pozdrav!

  79 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Obavještena cura

  Obavještena cura

  Joj ljudi.... sad ste se uhvatili da je kršten u katoličkoj crkvi! :) NEMOJ da se prosipate! Ako je to tačno, kako je bio kum Nikićevoj kćerki - kum mora biti kršten u pravoslavnoj crkvi! :)) A i drugi su ranije objavljivali o tome da li je on Hrvat ili Srbin. On je sportista i to vrhunski... i zato mu svi mogu samo cipele čistiti - kapiten ... više je najuspješnije reprezentacije Srbije, najbolji u Evropi i svijetu, samo u Srbiji ne znaju da prepoznaju kvalitet! :(((

  14 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!