Vaspitačica obolela od tuberkuloze, 30 dece na terapiji
Foto: Beta

Novi Pazar

Vaspitačica obolela od tuberkuloze, 30 dece na terapiji

Srbija -
Zdravstveni centar odmah nakon što je utvrđeno da vaspitačica boluje od tuberkuloze preduzeo sve propisane mere za otkrivanje i suzbijanje širenja te zarazne i veoma lako prenosive bolesti

NOVI PAZAR - Tridesetak dece predškolske ustanove "Mladost" u Novom Pazaru preventivno je podvrgnuto terapiji protiv tuberkoloze, nakon što je ta bolest dijagnostifikovana kod vaspitačice koja je od nedavno zaposlena u toj ustanovi, izjavio je pomoćnik direktora Zdravstvenog centra doktor Nermin Feković.

On je objasnio da je Zdravstveni centar odmah nakon što je utvrđeno da vaspitačica boluje od tuberkuloze preduzeo sve propisane mere za otkrivanje i suzbijanje širenja te zarazne i veoma lako prenosive bolesti.

Udarna rizična grupa je, prema njegovim rečima, bila grupa od tridesetak dece, uzrasta pet i šest godina, iz predškolske ustanove "Mladost" u kojoj je obolela pacijentkinja zaposlena.

Feković kaže da se pribeglo standardnoj proceduri kontrole i da je tom prilikom jedna devojčica hospitalizovana radi posmatranja i da kod nje, za sada, nema nikakvih konkretnih pokazatelja razvijanja bolesti.

On je izrazio očekivanje da se bolest neće raširiti i konstatovao da je, kako kaže, prava sreća što je vaspitačica tek nedavno zaposlena u vrtiću, odnosno da je vremenski kontakt sa decom bio relativno kratak, a uz to je vreme godišnjih odmora kada u ustanovi po pravilu boravi manji broj dece.

Uprkos tome, međutim, deca koja su na bilo koji način bila u kontaktu sa obolelom vaspitačicom biće na preventivnoj terapiji naredna dva do tri meseca, kaže doktor Feković.

Upitan kako je moguće da neko ko je oboleo od tuberkuloze dobije posao u vrtiću, Feković kaže da veruje da pacijentkinja nije prepoznala simptome, a da su sistematski pregledi prilikom zapošljavanja uglavnom rutinski i svode se na neke najosnovnije preglede.

On je ponovio da je i vaspitačica hospitalizovana i da je potvrgnuta odgovarajućoj medicinskoj terapiji.Iako se veruje da je tuberkuloza u Srbiji iskorenjena, to nažalost nije slučaj, ističe Feković.

Inače, najčešći početni simptomi tuberkuloze su malaksalost, blago povišena temperatura, gubitak apetita, noćno preznojavanje i iskašljavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track