Pola veka

Veliki rat otvorio Disovo proleće

Pop kultura

Autor:

Jubilarna 50. manifestacija trajaće tri naredna meseca, u okviru kojih će biti održani brojni književni i likovni programi

Aleksandar Gatalica, Ninova nagrada, tanjug

ČAČAK - Promocijom romana "Veliki rat" Aleksandra Gatalice u Čačku je počelo obeležavanje pola veka pesničke manifestacije "Disovo proleće" koje se svake godine održava u čast pesnika Vladislava Petkovića Disa.

Početak proslave 50. godina "Disovog proleća" otvorili su gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić, upravnica Gradske biblioteke Danica Otašević i savetnik za kulturu predsednika Srbije Radoslav Pavlović.

Promociji romana "Veliki rat" koji je ove godine dobio Ninovu i nagradu "Meša Selimović" prisustvovalo je sinoć oko 500 posetilaca.

Jubilarna 50. manifestacija trajaće tri naredna meseca, u okviru kojih će biti održani brojni književni i likovni programi.

Osim "Počasne Disove plakete" koja će biti dodeljna austrijskom piscu Peteru Handkeu, biće dodeljene i jubilarne plakete živim laureatima Disove nagrade.

Handke je prvi inostrani pisac kome se dodeljuje "Počasna Disova plaketa", kako je navedeno uobrazloženju Gradske biblioteke, za književni rad i doprinos u širenju istine o srpskom narodu i srpskoj kulturi, a biće mu uručena u aprilu prilikom njegove posete Srbiji.

U okviru manifesatcije biće dodeljene i tradicionalne nagrade za prvu pesničku zbirku "Mladi Dis", tri nagrade za najbolje eseje o Disu i nagrada biblioteke na likovnoj manifestaciji "Likovni anale".

Pesničku manifestaciju "Disovo proleće" organizuje Gradska biblioteka u Čačku zajedno sa Gradom Čačkom.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (0)

Pošaljite komentar 
Trenutno nema komentara, budite prvi!

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Hrvatska, koja „Oluju“ slavi kao državni praznik, nema nikakvo moralno pravo da Srbiji drži bilo kakve lekcije Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!