Prikaži najnovije vesti

Verujući mason!

vesti 54

BEOGRAD - Akademik Milorad Pavić, bez obzira na to što je evidentno bio mason, mogao je biti i hrišćanin

BEOGRAD - Akademik Milorad Pavić, bez obzira na to što je evidentno bio mason, mogao je biti i hrišćanin i biti sahranjen po pravoslavnim običajima! Ovo za Kurir tvrde masoni i dobri poznavaoci ovog tajnog društva.

Doktor Čedomir Vukić, mason najvišeg, 33. stepena i veliki majstor Regularne velike lože Srbije, tvrdi da hrišćanstvo i slobodno zidarstvo idu ruku pod ruku.

- Prilikom svake inicijacije u 1. stepen učenika polaže se ruka na Bibliju, otvorenu na poglavlju svetog Jovana. To je Šrederov ritual, koji se praktikuje u većini priznatih loža škotskog obreda, a ustanovljen je prilikom ujedinjenja svih engleskih loža 1723. godine. Muslimani se zaklinju na Kuran, a Jevreji na Talmud. Masonerija nije religija, nego pokret, ali samo verujući čovek može biti slobodni zidar. Ateista ne može. Svi verujemo u Velikog Neimara svih svetova, koji se kod hrišćana zove Bog, kod muslimana Alah, kod Jevreja Jehova. Međutim, u loži se ne raspravlja o religijskoj ili političkoj pripadnosti. Poštujemo različitosti, a cilj nam je stvaranje dobrog čoveka i boljeg i tolerantnijeg društva - naglašava Vukić u izjavi za Kurir.

U prilog tome da se može biti pravoslavac i mason, on navodi da su mnogi crkveni velikodostojnici to bili.

- Bio je to vladika Petar Petrović Njegoš. Njega je inicirao Sima Milutinović Sarajlija, a njega Gete. Masoni su bili vladika Nikolaj, mitropolit Stratimirović, Dositej Obradović, Vuk Karadžić... - nabraja Vukić.

Istraživač masonerije Dejan Lučić potvrđuje da se može biti i hrišćanin i mason i Srbin.
- Ne treba gledati na slobodno zidarstvo kao na sektu. Svaki Srbin koji uđe u tajno društvo, ulazi u bitku za odbranu srpstva. Milorad Pavić je bio mason i za Srbiju je uradio mnogo više nego mnogi naši političari. Umro je dobar čovek, na dobrom glasu - naglašava Lučić.

Doktor Miodrag V. Vuković, stručnjak za uporednu religiju i mitologiju i poznavalac ezoterije i tajnih društava, smatra da je masonerija ipak oblik religije.

- Po mom shvatanju, čovek je uvek religiozno biće, bez obzira na priznate ili nepriznate religije, pa čak i u ateističkim društvima. U komunizmu Centralni komitet je zamenjivao crkvu, a generalni sekretar patrijarha. Jedan od oblika religioznosti su i tajna društva. Bilo ih je bezbroj tokom istorije čovečanstva, još od Sumera. Dobar deo njih počiva na ezoterijskoj tradiciji i traga za kontaktom sa svetim - božanstvom. Unutar masonerije verovatno ne mora da se iskaže religiozna orijentacija, pravoslavlje, katolicizam ili islam, i tu su veoma tolerantni. Ali, ima indicija da su na kasnijim stepenima inicijacije prinuđeni da se odreknu religiozne orijentacije i prihvate drugačiji koncept. Crkva je nemoćna da se suprotstavi tome jer je i u Katoličkoj i pravoslavnoj crkvi veliki broj članova masonskih loža - objašnjava Vuković.    [ antrfile ]
VLADIKA IRINEJ: MASONI SU NEPRIJATELJI
Vladika Irinej niški poručuje u izjavi za Kurir da Crkva priznaje samo jednu zajednicu vernika, a po njenom shvatanju, masonerija je antireligiozna.
- U svojoj ideologiji i organizaciji, masonska društva su na nižem stepenu možda religiozna, ali na višim ispoljavaju neprijateljstvo prema religiji. To je i dalje misteriozna i nepoznata organizacija i nespojiva je pripadnost i crkvi i masoneriji - tvrdi vladika Irinej.
Upitan da li su istaknuti pripadnici Crkve, kao vladika Nikolaj, bili slobodni zidari kao što se tvrdi, ističe:
- Oni govore o mrtvim ljudima, koji ne mogu da odgovore na takve neistine. Znamo kakav je stav imao vladika Nikolaj o masoneriji. Prema tome, to su sve gluposti!

PAVIĆEVO POKAJANJE ILI ŽELJA?
Profesor Miodrag V. Vuković kaže da je, bez obzira na to da li se znalo ili sumnjalo da je Milorad Pavić bio mason, on mogao dobiti pravoslavni obred iz više razloga.
- Možda je bila njegova poslednja želja da bude sahranjen na taj način, kao izraz pokajanja zbog pripadnosti tajnim društvima. Naravno, presudan može biti i uticaj porodice - ocenjuje Vuković.
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 26 komentara