Nova drama povlačenje osoblja srpske ambasade u Skoplju Vučić: U Makedoniji obaveštajno delovali protiv Srbije
Foto: Dragaa Udovičić

Nova drama povlačenje osoblja srpske ambasade u Skoplju Vučić: U Makedoniji obaveštajno delovali protiv Srbije

Vesti -

Kriza Nadležni organi su ustanovili i pružili nam dokaze i saznanja o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija naše zemlje, rekao predsednik

Srbija je preksinoć po hitnom postupku povukla ambasadorku Dušanku Divjak Tomić i osoblje iz naše ambasade u Makedoniji na konsultacije, a kako je juče rekao predsednik Aleksandar Vučić, razlog je taj što je protiv Srbije izvršeno obaveštajno delovanje!

- Nadležni organi su ustanovili i pružili nam dokaze i saznanja o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije - rekao je Vučić. On je dodao da će Srbija nastaviti da razvija prijateljske odnose između Beograda i Skoplja.

Zaštita interesa

- Naše je samo da naši ljudi budu pripremljeni, spremni. Biće verovatno i nekih promena u našem osoblju i treba da zaštitimo prijateljstvo između Srba i Makedonaca, a istovremeno da znamo kako je delovati u drugačijem, novom okruženju koje nama nije bilo poznato do pre nekoliko meseci. Mislim da će za sedam do deset dana sve biti sasvim uobičajeno - rekao je Vučić, koji nije otkrio više detalja.

Na pitanje da li kriza u odnosima sa Makedonijom ima veze sa članstvom Kosova u Unesku, predsednik je rekao:

- Ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju. Čekaćemo odluku da li će Albanci da pokušaju da uvrste Kosovo u članstvo u Unesku. Tada ćemo čekati da vidimo šta će da kažu i Skoplje i Podgorica i mnogi drugi. Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pritom ne narušimo interese drugih zemalja.

Predsednik je ukazao da tu, međutim, ima i mešanja nekih drugih sila.

- Ima mešanja nekih drugih sila. Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnih faktora - kazao je Vučić.

foto: Marina Lopičić

Potez da svi zaposleni u Ambasadi budu povučeni na hitne konsultacije u Beograd, šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je kao opravdan jer je „nedvosmisleno ustanovljeno pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje prema Srbiji“.

Dačić je oštro reagovao i na stav Skoplja da će Makedonija glasati za članstvo Kosova u Unesku u vidu stava većine zemalja članica EU.

Jasni dokazi

- Obavestili smo ministarstvo spoljnih poslova Makedonije da smo pozvali celokupno osoblje Ambasade Srbije u Makedoniji na hitne konsultacije u Beograd zato što je nedvosmisleno ustanovljeno, sa jasnim dokazima, pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje prema Srbiji u celini i našoj ambasadi, u čemu je svakako prisutan i strani faktor - izjavio je Dačić i dodao:

- Preduzećemo mere da se pripremimo za rad u jednom takvom okruženju, da zaštitimo naše interese i istovremeno preispitamo našu osposobljenost i kapacitete za obavljanje posla u takvim uslovima. Već sledeće nedelje, posle sastanaka koje ćemo imati, a imaćemo sastanak i sa predsednikom Vučićem, deo našeg osoblja biće vraćen u Skoplje, a ambasador će biti vraćen kasnije, kada završimo sve konsultacije.

S druge strane, makedonska agencija Makfaks, pozivajući se na neimenovane izvore, navela je da je Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje o ulasku Kosova u Unesko, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda, te da je to razlog što su srpske diplomate povučene.

Stav članica EU

- Razlog za povlačenje povezuje se s glasanjem o Kosovu u Unesku i pretnjama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će uzvratiti na eventualnu podršku Makedonije Kosovu, pa i da će preispitati priznavanje ustavnog imena zemlje - navela je ova agencija.

Tim povodom oglasila se i makedonska vlada, koja je saopštila da ova država razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama.

- Kad postoje otvorena osetljiva pitanja između dva naša suseda, vlada Makedonije će uvek slediti interese države bazirane na principima dobrosusedstva i unapređenja regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporove među tim državama. U odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesku, vlada Makedonije će imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU - navedi se u saopštenju koje je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću i te kako zaparalo uši, te je poručio:

- Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u Unesko, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao i oni u vezi sa Kosovom u Unesku, ima u vidu poziciju EU.

Štetna odluka

Glasali za Kosovo u Unesku

Iako Kosovo 2015. nije primljeno u Unesko, među zemljama koje su potvrdno glasale bila je i Makedonija. Ivica Dačić je nakon glasanja izrazio duboko uverenje u potrebu prijateljskih odnosa s Makedonijom, ali je rekao da ne može da se pravi da ne vidi da je Makedonija priznala Kosovo i glasala za prijem Kosova u Unesko, a da je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, što je najvažnije državno pitanje Makedonije.

foto: Zorana Jevtić

Momir Stojanović, bivši načelnik VBA

Turbulentna vremena

Bivši načelnik VBA Momir Stojanović rekao je da su retki primeri u diplomatskoj praksi u svetu da celokupno osoblje jedne ambasade bude povučeno u matičnu zemlju.

- Očigledno je strani faktor toliko prisutan u Makedoniji, sada već vidimo prisutan i u ambasadama. Sve u svemu, ne prestaju turbulentna vremena kad je u pitanju politička scena u Makedoniji, a ta dešavanja se i te kako reflektuju i na Srbiju - rekao je Stojanović.

foto: Boris Grdanoski

Fonet i Beta

Protest zbog diskriminacije

Novinske agencije Beta i Fonet oštro su protestovale zbog diskriminatorske odluke ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da izjavu o izuzetno važnom pitanju međunarodne pozicije i bezbednosti zemlje, kao što je povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, da samo Tanjugu, čiji je rad, odlukom Vlade Srbije, prestao još pre više od godinu i po dana.

Sanja Đurić/ Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Boris Gradnoski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track