AMBASADOR TANASKOVIĆ: Šanse da Srbija spreči prijem Kosova nisu male
Foto: Fonet/Božidar Petrović

Prava bitka počinje na Generalnoj konferenciji

AMBASADOR TANASKOVIĆ: Šanse da Srbija spreči prijem Kosova nisu male

Vesti -
Rezultati glasanja na sednici Izvršnog saveta uverljivo su potvrdili da se planskom i intenzivnom diplomatskom aktivnošću u koju se, i kao u ovom slučaju, uključe svi državni i nacionalni potencijali, i u nepovoljnim okolnostima mogu postići konkretni rezultati, rekao je Tanasković

PARIZ - Uprkos odluci Izvršnog saveta Unesko da preporuči zahtev Kosova Generalnoj konferenciji te organizacije, ambasador Srbije pri Unesko Darko Tanasković uveren je da šanse naše zemlje da spreči prijem Kosova u tu specijalizovanu agenciju UN nisu male.

“Rezultati glasanja na sednici Izvršnog saveta uverljivo su potvrdili da se planskom i intenzivnom diplomatskom aktivnošću u koju se, i kao u ovom slučaju, uključe svi državni i nacionalni potencijali, i u nepovoljnim okolnostima mogu postići konkretni rezultati”, rekao je Tanasković.

Do zasedanja Generalne konferencije Uneska početkom novembra nije ostalo mnogo vremena, tako da će Srbija, kako kaže, svakako nastaviti s argumentovanim ubeđivanjem širokog kruga država da iz više jakih razloga nije prihvatljivo izjasniti se u prilog članstva Kosova u ovoj specijalizovanoj agenciji UN.

“Iako nije preporučljivo gajiti optimizam bez pokrića, uveren sam da šanse Srbije da spreči prijem Kosova u Unesko nisu male”, ističe on.

Prema njegovim rečima, ne možemo biti zadovoljni činjenicom da je Izvršni savet odlučio da preporuči zahtev Kosova Generalnoj konferenciji Uneska, ali "sve ostalo, od atmosfere i toka sednice, do rezultata glasanja i načina na koji su pojedine države obrazložile svoj glas, ohrabrujuće je u smislu potencijalne produktivnosti političke poruke onoga što se danas dogodilo u pariskom sedištu Uneska".

Na pitanje sa kojim zemljama bi Srbija mogla da razgovara kako bi one promenile svoj stav, Tanasković kaže da, ako isključimo države koje su svojim potpisima na samom početku podržale predlog Albanije da se tačka sa zahtevom Kosova stavi na dnevni red zasedanja Izvršnog saveta, kao i neke koje i bez pitanja ističu svoju privrženost njegovom članstvu u Unesku, vredi razgovarati sa svima.

A, kako kaže, ne treba zaboraviti da Generalnu konferenciju čini 195 država.

Poučan je primer Papue Nove Gvineje koja je, kako objašnjava, kosponzorisala predlog Albanije, a njen predstavnik ne samo da se prilikom glasanja uzdržao, već je čak zatražio da se ime njegove zemlje ukloni sa spiska kosponzora.

Do toga sigurno ne bi došlo da, kako navodi, najvišim zvaničnicima ove daleke pacifičke zemlje nije objašnjeno o čemu se zapravo radi.“Tužno je da to i dalje nije jasno nekim našim rođacima i najbližim susedima”, zaključio je Tanasković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track