VESIĆ: 5 miliona evra u budžetu od ozakonjenja 20 miliona nelegalnih kvadrata
Foto: Fonet

Gradski menadžer

VESIĆ: 5 miliona evra u budžetu od ozakonjenja 20 miliona nelegalnih kvadrata

Beograd -
BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da u Beogradu ima 20 miliona nelegalnih kvadrata i da će se njihovim ozakonjenjem prihodi od poreza u budžetu grada povećati za četiri-pet miliona evra.

"Kada neko dobije rešenje o legalizaciji, mi ćemo ga upisati u poreske knjige i on će početi da plaća porez", rekao je Vesić novinarima upitan da prokomentariše navode opozivcije da je za sledeću godinu planirano više novca od poreza, a da se istovremeno usvajaju odluke koje navodno predviđaju smanjenje poreza.

Vesić je objasnio da postoji mnogo objekata koji nisu evidentirani i za koje se trenutno ne plaća porez, a ubuduće će, zbog usvajanja Zakona o ozakonjenju, biti više objaekata za koje će se plaćati porez, pa samim tim i više prihoda u budžetu. Govoreći o odluci o povećanju stope amortizacije, Vesić je rekao da je Grad uradio najviše što je mogao po postojećem zakonu. Prema njegovim rečima, povećavajući stopu amortizacije sa 0,8 na jedan odsto, oni koji žive u starijim kućama imaće niži porez na imovinu. Vesić nije mogao da precizira o kojem broju domaćinstava se radi i koliko će tačno iznositi samnjenje poreza, ali je rekao da je gradska Uprava javnih prihoda nadležna za to. "Moja inicijativa kod Ministarstva finansija je da se napravi jedna vrsta vodiča kroz porez na imovinu za građane kako bi oni znali koje sve povlastice mogu da ostvare", rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad inicirao promene Zakona o porezu na imovinu, koje predviđaju veći broj zona i uvođenje dodatnih kriterijuma kako bi visina poreza pratila infrastrukturnu opremljenost. Vesić očekuje da će te izmene biti u proceduri u Skupštini Srbije do marta sledeće godine. Naveo je i da se moraju rešiti problemi koje imaju ustanove dečje i socijalne zaštite, sportski i kulturni objekti… a koji imaju visoke poreze na imovinu, koje ne mogu da plate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track