SVEČANOST U SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Nikodijević: Staro sajmište postaje Memorijalni kompleks
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Položeni venci na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu

SVEČANOST U SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Nikodijević: Staro sajmište postaje Memorijalni kompleks

Beograd -

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i podsetio da je Skupština grada donela odluku da Staro sajmište postane Memorijalni kompleks kao sećanje na žrtve i upozorenje budućim generacijama na užase fašizma.

Nikodijević je precizirao da je u izradi Nacrt zakona o Starom sajmištu i da je ideja grada da reši imovinsko-pravne odnose, te da čitav kompleks pretvori u Muzej.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Tačno je da će nam biti potrebno vreme, ali neko je čekao 60 godina. Mi smo sa Jevrejskom opštinom počeli te aktivnosti. Radna verzija zakona je u pripremi tako da očekujem da ćemo vrlo brzo na dostojanstven način obeležavati stradanje u Drugom svetskom ratu u Beogradu", rekao je Nikodijević.

On je podsetio da je Srbija jedna od retkih država koja je donela Zakon o vraćanju imovine Jevrejima koji su stradali, naglasivši da je to civilizacijski čin.

NIKOLIĆ NA STAROM SAJMIŠTU: U sećanju opomena, u oprostu poziv da gradimo budućnost čovečanstva

Nikodijević je novinarima rekao da je jako važno da se ne zaborave nevine žrtve.

Foto: Tanjug/Dimitrije Doll
Foto: Tanjug/Dimitrije Doll

"Želimo da održimo sećanje na nevine žrtve, ali i da učimo buduće generacije kako se ovakve stvari nikada ne bi ponovile", rekao je Nikodijević.

U Srbiji je obeležen Medunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, ceremoniju odavanja počasti na Starom sajmištu predvodio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track