(FOTO) DEČIJA PEVNICA: Deset godina horića Sveti Simeon Bogoprimac iz Koteža

Darovita deca

(FOTO) DEČIJA PEVNICA: Deset godina horića Sveti Simeon Bogoprimac iz Koteža

Beograd -

Na nedavno održanom opštinskom takmičenju iz solo pevanja "Zlatna sirena 2017" članovi horića Sveti Simeon Bogoprimac osvojili su ukupno po kategorijama i uzrastu sedam prvih, četiri druga i dva treća mesta

Hor učenika veronauke Sveti Simeon Bogoprimac iz Koteža, koji zajedno vode veroučitelj hadži Dragan Popović i njegova supruga učiteljica Maja Popović, 16. februara obeležava vredan jubilej - deset godina uspešnog postojanja i rada.

Članovi hora sa patrijarhom Irinejem
Članovi hora sa patrijarhom Irinejem

- Naš horić ima mnogobrojne nastupe, ali pre svega poje na svetoj liturgiji u beogradskim hramovima, do skoro u hramu Svetog proroka Ilije u Mirijevu, a sada u crkvi Svete Petke na Ovčanskom putu.

Jedinstven je po tome što i nije hor već dečija pevnica, ali i što peva pesme svoga veroučitelja iz najnovije pesmarice "Trojice je presto ljubav" - kaže za Portal Kurira hadži Dragan Popović.

Nastup na Duhovskim svečanostima na Kalemegdanu
Nastup na Duhovskim svečanostima na Kalemegdanu

Najveći deo svoga postojanja horić je pojao svete liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kotežu tokom izgradnje ovog predivnog hrama, ozidanog iz velike potrebe naroda tog beogradskog naselja.

Mali pojci sa vladikom Atanasijem (Rakitom)
Mali pojci sa vladikom Atanasijem (Rakitom)

Na nedavno održanom opštinskom takmičenju iz solo pevanja "Zlatna sirena 2017" članovi horića Sveti Simeon Bogoprimac osvojili su ukupno po kategorijama i uzrastu sedam prvih, četiri druga i dva treća mesta takmičeći se za dve Osnovne škole, "Vasa Pelagić" iz Koteža i "Kraljica Marija Karađorđević" iz Ovče.

- Rad sa decom iziskuje puno odricanja i napora ali zauzvrat deca, kao niko, to najiskrenije vraćaju, sa ljubavlju naravno, koja mora stalno da se obnavlja i nadograđuje a u tome im pored roditelja i nastavnika blagodatno pomaže i njihov nebeski zastupnik Sveti Simeon Bogoprimac - ističe veroučitelj hadži Dragan Popović.

Svoj deseti rođendan horić će svečano i radno proslaviti 16. februara na dan svoga patrona, zajedno sa sveštenicima crkve Sveta Petka ali i direktorima pomenutih osnovnih škola, roditeljima i prijateljima horića.

DECA POHAĐAJU MUZIČKE ŠKOLE

- Hristos kaže "Ne budete li kao deca nećete ući u Carstvo Nebesko", a duh ovoga sveta uči decu, pogrešno, da treba da budu kao odrasli.

Jedan veliki, sveti, srpski starac, koji je dobio ime po Svetom Savi Ravnoapostolnom govorio je "Ako ne znaš šta da uradiš, a nemaš koga pametnog da pitaš, a ti pitaj malo dete, i šta ti ono odgovori poslušaj ga i učini tako".

Ovaj horić upravo brine i razmišlja o deci jer je već dvadesetčetvoro dece iz ove male muzičke družine upisalo i pohađa muzičke škole u Beogradu.

Naša zemlja je darovita sa dečijim talentima ali je time i istorijski značajna za celokupnu kulturu sveta - kaže Dragan Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja