MINISTARKA KUBUROVIĆ NAJAVILA: Evo kada počinje i koliko će trajati REKONSTRUKCIJA Palate pravde
Foto: Dado đilas

Radovi će trajati 2 godine

MINISTARKA KUBUROVIĆ NAJAVILA: Evo kada počinje i koliko će trajati REKONSTRUKCIJA Palate pravde

Beograd -

BEOGRAD - Radovi na rekonstrukciji Palate pravde počinju sledeće nedelje, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Radovi bi po projektu trebalo da budu završeni za 24 meseca, nakon čega će se Viši sud, Prvi osnovni sud i Prvo osnovno tužilaštvo vratiti na staru adresu.

"Time stavljamo tačku na sve maliciozne komentare koje smo slušali prethodnih meseci, dok je trajao postupak i tender pred Evropskom investicionom bankom da ta zgrada uopšte neće biti korišćena za pravosudne organe", rekla je Kuburović na sednici Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Ono što je najvažnije, podvlači ministarka, da "konačno od ponedeljka počinju radovi na najvećem projektu koji je Ministarstvo pravde započelo", odnosno na rekonstrukciji Palate pravde.

"Nadamo se da će za naredna 24 meseca, kako je to predviđeno projektom, biti završeni radovi i da će se Viši sud u Beogradu, Prvi osnovni i Prvo osnovno tužilaštvo vratiti na staru adresu", rekla je Kuburović.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Takođe, ministarka je navela i da je, tokom decembra, Više i Osnovno javno tužilaštvo u Somboru dobilo potpuno novu zgradu, da se do kraja marta očekuje otvaranje potpuno nove zgrade prekršajnog suda u Užicu, te da je pre četiri dana započela izgradnja Prekršajnog suda u Pančevu.

Govoreći o unapređenju kapaciteta javnih beležnika, Kuburović je skrenula pažnju na 1. mart i nove odredbe koje se odnose na Zakon o overi potpisa, rukopisa i prepisa i naglasila da, u onim mestima gde su izabrani javni beležnici, prestaje nadležnost opštinskih organa uprave i sudova, tako da sudovi neće više biti nadležni da obavljaju te poslove.

"Danas u 12 osnovnih sudova još uvek nemamo beležnike, tu sudovi nastavljaju sa radom i sudske jedinice u onim opštinama gde javnih beležnika nema, ali ukazujem da više od 200 zaposlenih trenutno u osnovnim sudovima radi na poslovima overe, što svakako omogućava da se izvrši izmena pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta i da se referenti koji su radili na poslovima overe preraspodele na neke druge poslove", rekla je Kuburović.

Ministarka podvlači da to upravo jeste i u skladu sa ciljem racionalizacije radnih mesta u pravosudnim organima, koja, kako je rekla, ne podrazumeva samo smanjenje broja zaposlenih, već i upućivanje na mesta na kojima su najneophodniji.

"Svakako, zaposleni koji rade na poslovima overe ispunjavaju uslove da rade na nekim drugim administrativnim i referentskim poslovima, tako da će, u svakom slučaju, rad na tim radnim mestima biti pojačan", rekla je ministarka pravde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track