SEĆANJE NA 6. APRIL: Na Vrelu života odata pošta žrtvama nacističkog bombardovanja
Foto: Beoinfo

Jedan od najtežih dana za građane Srbije

SEĆANJE NA 6. APRIL: Na Vrelu života odata pošta žrtvama nacističkog bombardovanja

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas vence i odao poštu stradalima u bombardovanju Beograda aprila 1941, istakavši da je važno sećati se stradanja naših građana i čuvati ih od zaborava, kako se ono nikada više ne bi ponovilo.

Mladenović je, međutim, primetio da je Beograd, nažalost, i nakon 6. aprila u više navrata bio bombardovan." Bez objave, nacistička Nemačka je napala Kraljevinu Jugoslaviju i to je bio početak Drugog svetskog rata za našu zemlju. Bombardovanje je odnelo velik broj civilnih žrtava, te je početak rata za nas bio strašan", naveo je Mladenović.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika najpre je venac položio ispred Palate Beograd na fontani Vrelo života, a potom i u porti Vaznesenjske crkve kod granitnog krsta .On je podsetio da je na ovom potonjem mestu stradalo 242 Beograđana, koji su se skrivali u skloništu." Poginulo je mnogo ljudi i uništeni su brojni objekti, od zgrada, preko bolnica, do nacionalne biblioteke i državnih ustanova. To je bio težak period za Beograd", naveo je Mladenović.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Zbog toga, dodao je, treba da se sećamo svih onih koji su izgubili živote i da se, kao i danas uz sveštenstvo Vaznesenjske crkve, pomolimo za njih." Beograd je mnogo puta bio rušen i ponovo građen. Gradimo ga i dalje, ali novi naraštaji moraju da se sećaju žrtava da nam se više nikad ne bi ponovila ovakva stradanja", rekao je Mladenović, saopšteno je iz Gradske uprave.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ŽIVI SVEDOK BOMBARDOVANJA 1941. : Sećam se svega, kao da je juče bilo! Video-3

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track