UŽURBANO U CENTRU BG: U toku izmeštanje migranata iz parka i magacina kod Autobuske stanice
Foto: Stefan Jokić/Arhivska Fotografija

Seljenje humano i organizovano

UŽURBANO U CENTRU BG: U toku izmeštanje migranata iz parka i magacina kod Autobuske stanice

Beograd -

BEOGRAD - Izmeštanje migranata iz centra Beograda i danas traje a nadležni su najavili da će se i ubuduće humano ponašati prema svima koji iz bliskoistočnih država, na svom putu ka EU, dodju u Srbiju.

Portparol Komesarijata za izbeglice Ivan Mišković rekao je da je grupa migranata juče prebačena u Prihvatni centar u Adaševcima, a da će tokom dana to isto to, kako se očekuje, biti uradjeno s još jednom grupom.

"Svakodnevno razgovaramo s migrantima i oni sami pravi spiskove po kojima će biti prebačeni u neki od prihvatnih centara gde ima mesta i gde im je smeštaj mnogo bolji", rekao je Mišković.

On je naveo i da mesta ima i u drugim prihvatnim centrima, a da se o razmeštanju migrana svakodnevno razgovara i s predstavnicima medjunarodnih i nevladinih organizacija koje brinu o njima.

"Nema razloga da budu tu"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da će se, u skladu sa potrebama, obaviti prelokacija migranata, kao i da svako ljudsko biće ima pravo na zaštitu i da to pravo nikom neće biti uskraćeno, ali da se mora voditi računa i o mogućnostima kojima država raspolaže.

"Bićemo humani, bićemo organizovani kao do sada, ali ćemo naravno voditi računa da se poštuje naš zakon, i svakodnevni život naših građana", rekao je Vulin.

On je dodao da će svako lice koje dođe ne teritoriju Srbije i zatraži zakonsku zaštitu, tu zaštitu i dobiti."Kao što ste videli mi smo smestili migrante kada je bila najveća hladnoća na primer u Obrenovac. Oni koji ne razumeju zašto treba da odu uz parka, mi ćemo im pomoći da razumeju. Bićemo humani, vodićemo računa o njihovim ljudskim pravima, ali vodićemo računa i o životu naših građana", zaključio je Vulin.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Da li je za Srbiju interesantan gasovod Turski tok?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track