(KURIR TV)TADIJA SONDERMAJER, VELIKAN SRPSKOG VAZDUHOPLOVSTVA: Heroj avijatičarske istorije na koga smo ponosni

otkrivena bista

(KURIR TV)TADIJA SONDERMAJER, VELIKAN SRPSKOG VAZDUHOPLOVSTVA: Heroj avijatičarske istorije na koga smo ponosni

Beograd -

BEOGRAD - Povodom brojnih jubileja u istoriji srpske avijacije koji se obeležavaju ove godine, danas je u Beogradu otkrivena bista Tadiji Sondrmajeru (1892-1967) velikom srpskom i jugoslovenskom pilotu, prvom školovanom vazduhoplovnom inženjeru, osnivaču i direktoru Aeroputa čiju je tradiciju nastavila nacionalna aviokompanija Er Srbija.

Bistu u parku na uglu Palmotićeve ulice i Koste Stojanovića otkrili su i na nju položili vence gradonačelnik Siniša Mali, direktor Er Srbije Dane Kondić i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov, kao i predstavnici Udruženja linijskih pilota.

"Sadašnji trenutak splet je mnogih dogadaja iz naše avijatičarske istorije na koje smo ponosni, obeležavamo pet decenija od smrti velikana srpskog vazduhoplovstva Tadije Sondrmajera, ali i 90. godišnjicu osnivanja prve srpske avio kompanije, 'Aeroput', čiju tradiciju nastavlja danas nacionalna kompanija Er Srbija - regionalni lider vazdušnog saobraćaja", rekao je predsednik Udruženja linijskih pilota Velimir Isaković.

Isaković je naveo da je bista otkrivena i u sklopu obeležavajna 105 godina školovanja prvih srpskih pilota u Francuskoj, 95 godina Srpskog Aerokluba, 90 godina prvog srpskog interkontinentalnog leta Pariz-Bombaj-Beograd i više od pola veka postojanja Udruženja linijskih pilota Srbije.

Otrkivanju biste prisustvovali su i Sondermejerovi potomci, predstavnici Er Srbije i Skupštine grada Beograda.

Danas je i na zgradi u Uzun Mirkovoj, u kojoj je Aeroklub, otkrivena spomen ploča Tadiji Sondermajeru i Arčibaldu Rajsu.

Sondermajer bio jedan od osnivača Aerokluba Jugoslavije i jedan od pionira vazduhoplovnog sporta u Srbiji.

Dvoboj koji je ušao u istoriju: Miloš Crnjanski i Tadija Sondermajer

Tadija Sondermajer je poznat i po dvoboju kojui je imao sa poznatim piscem Milošem Crnjanskim kraj Vršca 26. septembra 1926.

Razlog duela dvojice velikana - prvi je jedan od najboljih srpskih pesnika i pisaca, a drugi ratni heroj i pionir ratnog i civilnog vazduhoplovstva - bio je u skladu sa svim što je poznato o teškom, przničkom karakteru Crnjanskog: izazvala ga je potpuno besmislena rasprava u kafani o tome da li su bolji nemački ili francuski avioni.

foto: Beoinfo

„Ove je godine bio zamalo kraj našem piscu. Nedaleko od Vršca, na čistini, u jednom šumarku, pred njim je stajao mrki oficir Dantes, Tadija Sondermajer, s uperenim pištoljem. Po onome što su mi pričali Miloš Crnjanski i Dušan Matić, Miloš se posvađao sa svojim vazduhoplovcima i njih petoricu, sa Tadijom Sondermajerom na čelu, pljuskao po licu belim rukavicama. Pozvao ih je na dvoboj. Svi su odbili da se tuku znajući da je to pogibeljno za Crnjanskog, sem Tadije, koji je ostao da brani oficirsku čast“, piše Vladimir Bunjac u knjizi „Kamenovani Crnjanski“.

Poznato je da su dvojica megdandžija odlučila da se obračunaju pištoljima porodice Dunđerski, i to kraj Vršca. Dogovor je bio da ko god da pogine, svedoci vlastima prijave kao nesreću u lovu. Sekundanti Crnjanskom bili su književnik Dušan Matić i reditelj Branko Gavela, dok je Sondermajeru svedok bio arhitekta i pisac Aleksandar Deroko.

Brojanje koraka, pa pucanj

„U određeno vreme krenuli su na zakazano mesto. Crnjanski i Sondermajer stali su nasred poljančeta okrenuti leđima. I onda krenuli brojeći korake, okrenuli su se. Gledali su se netremice. Pravo prvog pucnja imao je pesnik Crnjanski. Naravno, promašio je. Pucanj je odjeknuo kao grom, otkinuo lišće i poplašio ptice“, piše Bunjac.

O tome šta se dogodilo posle postoje dve verzije. Bunjac piše da Sondermajer „diže ruku, nišani u glavu, gledaju ga svetle i valjda zaplašene oči Crnjanskog, povlači oroz jedanput, drugi put, treći, ne ide“. „U stvari, Sondermajer se spetljao, nije imao aristokratske manire i navike, nije znao kako se puca iz starinskog, nakinđurenog pištolja porodice Dunđerski. Hvatao je umesto oroza kitnjasti sedef ispod oroza. To je spaslo Crnjanskog“, tvrdi on.

Međutim, drugačiji opis daje Milan Jovanović Stojimirović, poznanik Crnjanskog i njegov saradnik u poslanstvu u Berlinu: „Crnjanski je pucao prvi i promašio. Sondermajer je onda skinuo monokl i rekao: ‚Je renonce!‘ (Odustajem!) - i nije hteo da puca uopšte. Crnjanskog je tek to i takvo ponašanje dovelo do besa! On je praskao, drao se i tražio da Sondermajer puca, ali ovaj to nikako nije hteo.“ Time je dvoboj završen, a sukob razrešen.

Milan Jovanović Stojimirović preneo je i komentar Crnjanskog o samom dvoboju: „Mene je užasno vređalo što Sondermajer nije hteo da puca. Pitao sam se: Da mu nije ispod dostojanstva da puca na mene? Bio sam izvan sebe, ali moram da priznam da me je njegov gest iznenadio i zaprepastio. Bilo je u njemu nečega zbilja viteškog.“

(Kurir.rs, AndrijaIvanović/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track