SRAMOTA: Bivši direktor Infostana prevario 383.000 građana, a kažnjen sa 10.000 dinara!
Foto: Fonet

SKANDAL: PROVUKAO se

SRAMOTA: Bivši direktor Infostana prevario 383.000 građana, a kažnjen sa 10.000 dinara!

Beograd -

Veselin Marković, bivši direktor „Infostana“, zloupotrebio je lične podatke 383.000 Beograđana, ali ga je sud kaznio sa samo deset hiljada dinara, a ovu firmu sa 400.000. On je građanima u septembru 2015. godine poslao račune sa stavkom osiguranje od 200 dinara, a nije ih jasno obavestio da plaćanje nije obavezno.

Presudu komunalnom preduzeću i direktoru, koji je ubrzo posle ovog „kiksa“ ostao bez fotelje, objavio je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. U presudi se navodi da su Marković i „Infostan“ odgovorni što su obrađivali podatke o ličnosti 383.000 korisnika komunalnih usluga suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

- Podatke građana, i to imena, prezimena, adresu i identifikacioni broj, koristili su za potrebe naplate premije osiguranja stana u korist „Đenerali osiguranja Srbija“, u svrhu različitu od one određene zakonom, a to je naplata komunalnih usluga. I to bez pravnog osnova, odnosno zakonskog ovlašćenja ili punovažnog pristanka ovih lica datog u skladu sa zakonom, pri čemu nisu bili ispunjeni ni uslovi za obradu podataka bez pristanka - piše u presudi beogradskog Prekršajnog suda iz oktobra 2016. godine.

Da podsetimo, plaćanje osiguranja stana nije obavezno, ali ga je „Infostan“ stavio među stavke računa koje građani plaćaju svakog meseca, kao što su iznošenje smeća i čišćenje ulaza, koje su obavezne. Tako je gotovo neopaženo zavukao ruku u džep Beograđana jer su mnogi, ne sluteći prevaru, platili račune, pa i ovih 200 dinara.

Srećom, bilo je i onih koji su odmah reagovali, pa su se građani pobunili. „Infostan“ je tek tada saopštio da osiguranje nije obavezno i da je to i pisalo na flajerima uz račune, kao i da osiguranje važi za jedan mesec posle uplate, dok neplaćanje ne povlači posledice.

Direktor „Infostana“ Veselin Marković odmah je ponudio ostavku, koju je gradska vlast prihvatila, a komunalno preduzeće je svim građanima koji su na računu imali stavku osiguranje poslalo nove račune. Oni koji nisu dobili račun s ovom stavkom, dobili su informaciju da im je račun validan.

foto: Zorana Jevtić

Strani investitori povlašćeni

„ĐENERALI OSIGURANJE“ BEZ KAZNE

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je naveo da je istog dana kad je podneo zahtev protiv Veselina Markovića i „Infostana“ podneo zahtev i protiv „Đenerali osiguranja“ i njegovog direktora.

- I ništa! „Korektan“ odnos prema stranim investitorima? - zapitao se Šabić u komentaru na društvenim mrežama.

Kurir / Vladimir Spasić

Foto: Fonet, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Snimljene devojke za koje se sumnja da su opljačkale stan na Novom Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track