BURNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Rasprava prekidana čestim pauzama da se smire strasti
Foto: Stefan Jokić

Pun dnevni red

BURNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Rasprava prekidana čestim pauzama da se smire strasti

Beograd -

BEOGRAD - Skupština grada Beograda usvojila je danas, nakon burne rasprave i više pauza, više planova detaljne regulacije.

Današnja sednica Skupštine grada Beograda na čijem dnevnom redu je između ostalog i dodela ugovora francusko-japanskom konzorcijumu za uređenje deponije u Vinči počela je burnom raspravom zbog čega je više puta određivana pauza.

Tokom zasedanja čule su se optužbe predstavnika vladajuće koalicije na račun bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa i često je postavljano pitanje zašto "tajkun Đilas" kao član odborničke grupe Demokratske stranke ne dolazi na sednice. Predsedavajući sednici Nikola Nikodijević prekinuo je nekoliko puta sednicu kako bi se smirile strasti.

foto: Beoinfo

Odbornici Skupštine grada Beograda odlučuju na današnjoj sednici o dodeli ugovora francusko-japanskom konzorcijumu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije "Vinča".

Na dnevnom redu biće i predlog odluke o raspisivanju tendera, kako bi se pronašao partner za izgradnju četiri podzemne garaže, kao i izmene odluka o podizanju spomenika Stefanu Nemanji i o Nagradi grada Beograda.

Prema rečima predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića, ukoliko gradski parlament usvoji odluku o "Vinči", biće potpisan ugovor za tu investiciju, vrednu oko 300 miliona evra, kako bi se započelo sa realizacijom projekta.

Nadležni u gradu očekuju da izgradnja novog postrojenja započne naredne godine i da fabrika bude izgrađena tri godine od početka radova. Nikodijević je ranije za Tanjug pojasnio da će nova fabrika tretirati samo otpad koji ne može da ide u reciklažu, dok će u međuvremenu, do izgradnje postrojenja, grad u svim opštinama napraviti reciklažna dvorišta za odvajanje otpada koji može da se reciklira.

Takođe, u novom postrojenju u Vinči prozivodiće se i toplotna i električna energija. Prema rečima Nikodijevića, ugovorom je predviđeno da partner prvo sanira postojeću deponiju "Vinča", koja je stara više od 40 godina.

Na dnevnom redu biće i predlog odluke o raspisivanju tendera, kako bi se pronašao partner za izgradnju četiri podzemne garaže u centru grada - na Trgu Republike ispod "Staklenca", na Studentskom trgu, na Kosančićevom vencu i u Kosovskoj ulici.

Taj posao, prema procenama, mogao bi da košta između 40 i 45 miliona evra, konačna cifra biće poznata po okončanju tendera. Nikodijević veruje da bi, nakon tendera i izbora partnera, do februara 2018. godine mogao da bude potpisan ugovor, a zatim i da počne gradnja u drugoj polovini naredne godine.

Pred odbornicima će se naći i odluka o novoj lokaciji za postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, koji bi trebalo da se podigne na Savskom keju, kod Žzelezničke stanice.

Ukoliko odbornici podrže predlog, Nagrada grada Beograda dodeljivaće se u još jednoj oblasti - za najveće dostignuće u zaštiti životne sredine. Odbornici će, između ostalog, odlučivati i o izmenama odluke o lokalnim administrativnim taksama, kao i o izmenama odluke o mreži osnovnih škola u gradu.

Takođe, odlučivaće se i o uspostavljanju saradnje između Beograda i Seula. Na dnevnom redu su izmene odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome Grad ima posebna svojinska ovlašćenja, Predlog master plana razvoja saobraćajne infrastrukture Beograda, kao i odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor direktora preduzeća "Putevi Beograda".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track