(KURIR TV) PROSLAVA 73. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Terazijama se orilo Po šumama i gorama, zauzeta i Palata Albanija!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Memorijalni marš "Korakom slobode"

(KURIR TV) PROSLAVA 73. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Terazijama se orilo Po šumama i gorama, zauzeta i Palata Albanija!

Beograd -
1 / 12 Foto: Kurir

BEOGRAD - Svečanim defileom od Terazija do Kalemegdana danas se održava program obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

foto: Kurir TV

11.42 - Učesnici defilea stigli su do Trga Republike, gde u 11.45 počinje koncert "Po šumama i gorama"

foto: Kurir TV

11.30 - Kolona se zaustavila ispred Palate Albanija, gde će biti prikazano kako su izgledale krvave borbe za ovu zgradu. To je jedna od najvažnijih borbi, jer je zauzimanje Palate Albanija označilo kraj nemačke okupacije Beograda i dugo čekanu slobodu za Beograđane.

foto: Kurir TV

Tenkovi ruske Crvene armije krčili su put ka Terazijama...

foto: Kurir

Borba se vodila za svaki sprat...a na kraju krvave bitke na Palati Albanija se zavijorila jugoslovenska trobojka.

PARTIZANI DRŽALI 3. I 5. SPRAT, NEMCI BILI NA ČETVRTOM I ŠESTOM: Nikad objavljena istina o krvavim borbama PRSA U PRSA za Palatu Albanija!

foto: Kurir TV

11.18 - Ispred hotela Moskva izveden je prvi igrokaz, na mestu gde je bila rampa nacističkih okupatora, koja je predstavljala veliki problem za naše pretke i kroz koju često nije bilo prolaza u okupiranom Beogradu. Kroz nju su prošli mnogi, koji se nikada nisu vratili najmilijima... U igrokazu je prikazana i patnja jedne Beograđanke koja je izgubila sina u okupaciji.

foto: Kurir TV

11.13 - Beogradom se ori "Po šumama i gorama..." i "Požuri druže, brže još brže, "Hej, vojnici, vazduhoplovci", "Ide Tito preko Romanije", "Kud narodna vojska prođe", "Budi se Istok i Zapad", "Internacionala"...

foto: Kurir

... a na čelu kolone, iza učesnika defilea, nalazi i višestruko odlikovan oslobodilac Beograda.

foto: Kurir TV

11.10 - Kod Spomenika obešenim rodoljubima, u 11.10 časova, posle obraćanja ministra odbrane i gradskog menadžera, počeo je Memorijalni marš "Korakom slobode", koji govori o početku za oslobađanje Beograda i kraj nemačke okupacije prestonice.

foto: Kurir TV

U 11.45 na Trgu Republike počeće koncert "Po šumama i gorama" orkestra "Stanislav Binički" Ministarstva odbrane.

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja predsednik Skupštine grаdа Beogrаdа Nikolа Nikodijević primiće predstаvnike Subnorа Beogrаdа.

Centralna svečanost pod nazivom "Sloboda 2017" počeće u petak 20. oktobra u 12 časova na aerodromu Batajnica.

Prethodno će u devet časova, na zgradi Doma Vojske biće otkrivena spomen-ploča prvom srpskom foto-reporteru Risti Marjanoviću dok će u 10 časova biti položeni venci na Spomenik oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici, a u 11.15 i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Obeležavanje godišnjice oslobodjenja Beograda biće završeno u 18 časova u Narodnom pozorištu svečanom akademijom pod nazivom "Kavkaski orah".

Saobraćaj u ulicama Kralja Milana, Terazije i Kolarčeva biće obustavljen od devet do 14 časova zbog manifestacije kojom će biti obeležen Dan oslobođenja Beograda a doći će i do izmena trasa na pojedinim linijama gradskog prevoza.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track