ITALIJANSKI PROFESOR POVUKAO ČLANSTVO: Veraldi izašao iz komisije za doktorat Siniše Malog
Foto: Profimedia

Nacionalni savet za visoko obrazovanje

ITALIJANSKI PROFESOR POVUKAO ČLANSTVO: Veraldi izašao iz komisije za doktorat Siniše Malog

Beograd -

BEOGRAD - Italijanski profesor Roberto Veraldi, koga je Nacionalni savet za visoko obrazovanje imenovao za člana stručne komisije za preispitivanje osporene doktorske disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog, povukao je članstvo u toj komisiji.

Generalni sekretar Nacionalnog saveta Miodrag Popović rekao je za list da ih je Veraldi obavestio da podnosi ostavku iz zdravstvenih razloga, kao i da se povukao i sa mesta počasnog konzula Srbije za region Abruco, sa sedištem u Teramu.

foto: AP/Ilustracija

Kako saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora, Veraldi zapravo nije želeo da bude predmet obračuna političkih neistomišljenika. Odluka o povlačenju usledila je pošto se u delu javnosti u Srbiji našao na meti napada, u kojima su osporene njegove akademske kvalifikacije.

Veraldi je bio na udaru i zbog činjenice da ga je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u prosvetnim i kulturnim delatnostima i jačanju prijateljstva Srbije i Italije. To se dovodilo u vezu s njegovim budućim angažmanom u komisiji za preispitivanje doktorata Siniše Malog, iako je Veraldi odlikovan na predlog Filološkog fakulteta u Beogradu, s kojim godinama blisko sarađuje.

foto: Profimedia

Siniša Mali je 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka (FON) odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije".

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada. Prema Pravilniku o postupku utvrdjivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, stručnu komisiju čine četiri člana, od kojih dva treba da imenuje FON, jednog Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a jednog Veće grupacije društveno-humanističkih nauka.

Danas je naveo da formiranje stručne komisije za preispitivanje doktorata Siniše Malog nije na vidiku i zbog toga što Veće grupacije društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Beogradu i dalje nema svoj predlog.

Predsednik Veća Vladimir Cvetković kaže za Danas da na sednici Veća u petak tu tačku nije mogao da stavi na dnevni red, jer nema kandidata. On je objasnio da kandidate predlažu fakulteti i da je potreban ekonomista menadžer, ali da niko od članova Veća nije imao predlog ni sa matične, niti sa drugih visokoškolskih ustanova.

foto: Profimedia

Na pitanje kako je moguće da Ekonomski fakultet nema kandidata, dekan te visokoškolske ustanove Branislav Boričić rekao je da to pitanje nije u nadležnosti Ekonomskog fakulteta kao institucije, već je potrebno da pojedinac prihvati članstvo u komisiji.

"Nismo imali konkretan predlog, ali smo pokušali da nadjemo kandidata i sa našeg, kao i sa drugih domaćih i stranih visokoškolskih ustanova. Medjutim, ti ljudi nisu prihvatili da budu članovi stručne komisije", rekao je Boričić i dodao da se "Ekonomski fakultet nalazi u delikatnoj situaciji, jer se ovim problemom već bavio i na neki način izjasnio".

Doktorska disertacija Siniše Malog odbijena je na Ekonomskom fakultetu, nakon čega je on rad modifikovao i prijavio ga na FON-u.

(Kurir.rs/Fonet/Danas/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track