OBELEŽENA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA BEOGRADSKE VAROŠI: Položeni venci na spomenik voždu Karađorđu
Foto: Beoinfo

bitan dan za srbiju

OBELEŽENA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA BEOGRADSKE VAROŠI: Položeni venci na spomenik voždu Karađorđu

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas venac na spomenik voždu Karađorđu, povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Beogradske varoši u Prvom srpskom ustanku, saopšteno je iz Gradske uprave.

Mladenović je, položivši venac na Svetosavskom platou, rekao da je današnji dan "jedan od najznačajnijih" u novijoj srpskoj i beogradskoj istoriji, te da je 1806. godine vojska ustanika sa Karađorđem Petrovićem na čelu oslobodila Beogradsku varoš.

Nakon samo nekoliko meseci, podseća Mladenović, osvojena je i Beogradska tvrđava, a Beograd je posle tri i po veka ponovo postao srpski grad.

Zamenik gradonačelnika posebno ističe važnost ličnosti Karađorđa, pod čijim vođstvom su ustanici ušli u varoš, i to na lokaciji gde se danas uz mnogo simbolike nalazi njegov spomenik.

"Podsećamo Beograđane da treba da se sećaju Karađorđa i njegovih ustanika i da ih nikad ne zaborave, a Karađorđe i ustanici dugo su planirali ovaj napad, zbog čega je opsada Beograda 1806. primer dobro organizovane oslobodilačke bitke u istoriji naše borbe protiv turske vlasti", rekao je Mladenović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja