AKO PRIMETITE DA NEŠTO NIJE U REDU: Žuta voda u radijatorima otkriva kvar
Foto: Dragan Kadić

novina na grejnom području toplane "Banovo brdo"

AKO PRIMETITE DA NEŠTO NIJE U REDU: Žuta voda u radijatorima otkriva kvar

Beograd -

BEOGRAD - Radnici JKP "Beogradske elektrane" narednih dana počeće sa punjenjem toplovodnog sistema fluorescentnim indikatorom, zahvaljujući kojem će sugrađanima biti očigledan kvar na toplovodnoj mreži.

Na ovaj način će značajno biti skraćen rok otklanjanja problema, a ova novina prvo će biti primenjena na grejnom području toplane "Banovo brdo". Boja je potpuno bezbedna po čovekovu okolinu.

foto: Dado Đilas

Kako su nam kazali iz nadležnog preduzeća, indikativna boja biće zeleno žuta.

- Kada pukne cev, voda će izbiti na površinu i automatski će se obojiti - objašnjavaju iz "Beoelektrana". - Uštedećemo na vremenu koje smo do sada trošili na utvrđivanje da li je kvar nastao na vodovodnoj ili toplovodnoj mreži. Smanjićemo gubitke u mreži i povećati stabilnost u snabdevanju potrošača toplotnom energijom.

Zahvaljujući indikatoru, građani će moći precizno da lociraju problem i pozovu nadležne radnike, bilo da je reč o pucanju toplovoda na ulici, u podrumima ili instalacijama u zgradama.

foto: Shutterstock

Korišćenje ove metode započeće na Banovom brdu, budući da su ovde, zbog konfiguracije terena i starosti mreže, kvarovi najučestaliji.

Metoda fluorescentnog indikatora već duži vremenski period funkcioniše u najsavremenijim sistemima daljinskog grejanja u zapadnoevropskim zemljama - Švedskoj i Danskoj.

U cilju bržeg otklanjanja eventualnih kvarova u tekućoj sezoni, Beoelektrane su se ugledale na ove države.

(Kurir.rs/Večernje novosti/G. N./Foto: Dragan Kadić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track