PROTEST BICIKLISTA U SUBOTU U BEOGRADU: Okupljanje na Trgu Republike!
Ilustracija, Foto: Beta/Emil Vaš

nedostatak biciklističkih staza

PROTEST BICIKLISTA U SUBOTU U BEOGRADU: Okupljanje na Trgu Republike!

Beograd -

Udruženje "Ulice za bicikliste" organizovaće u subotu, 30. decembra, u Beogradu protest jer je iz plana generalne regulacije izbačena obaveza izgradnje biciklističke staze u glavnom gradu.

Iz udruženja navode da je obaveza zamenjena formulacijom da će biciklističke staze biti gradjene ukoliko "postoje prostorne mogućnosti", kojih u praksi, kako ističu, nikad nema jer su automobili uvek bitniji.

Oni navode da je obaveza izgradnje čak proglašena tehničkom greškom iz čega se mogu videti namere gradonačelnika Siniše Malog, gradskog urbaniste Milutina Folića i gradskog menadžera Gorana Vesića koji jedno pričaju u izjavama za javnost obećavajući 120 kilometara biciklističkih staza, ali zapravo nisu spremni da se odreknu parkinga i saobraćajnih površina.

"Očigledno je da će protiv nedvosmislenog javnog interesa da se gradjani kreću biciklom jer je zdravije i jer se tako smanjuju gužve uvek biti populistička automobilska logika, kojom se Beograd na žalost razlikuje od Beča, Ciriha, Barselone, Osla, Londona, Pariza i Kopenhagena koji su automobile rešili da 'isteraju' iz centra", navode iz udruženja.

Okupljanje biciklista počinje su subotu u 16.30 na Trgu Republike.

Kurir.rs/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV) VOZAČI, PAZITE SE! Ovo su 33 lokacije na kojima vas vrebaju nove kamere!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track