KONKURS ZA NAGRADU GRADA BEOGRADA: Rok za podnošenje predloga 20. februar
Foto: Nebojša Mandić

Odluku o dodeljivanju nagrade donosi Odbor Skupštine grada

KONKURS ZA NAGRADU GRADA BEOGRADA: Rok za podnošenje predloga 20. februar

Beograd -

BEOGRAD - Grad je raspisao konkurs za dodelu Nagrade grada Beograda, a rok za podnošenje predloga je 20. februar.

Nagrada grada je priznanje koje se dodeljuje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju, sportu i zaštiti životne sredine.

Dodeljuje se i za herojsko delo, dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda, kao i za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad.

Nagrada se dodeljuje pojedincu ili grupi za zajedničko delo, može se dodeliti istoj osobi više puta i može je dobiti autor koji ima prebivalište na teritoriji Beograda najmanje godinu dana.

foto: Aleksandar Jovanović

Priznanje se uručuje za delo koje je postalo dostupno javnosti prvi put na teritoriji grada od 1. januara do 31. decembra 2017. godine, saopštila je Gradska uprava.

Kada je reč o umetnosti, pod delom koje je postalo dostupno javnosti podrazumeva se obljavljeno delo književnog i prevodnog stvaralaštva, prikazano filmsko i radio-televizijsko ostvarenje, izloženo odnosno prezentovano delo u galeriji, kao i izvedeno muzičko ili muzičko-scensko delo u koncertnoj ili pozorišnoj dvorani.

U oblasti nauke to je ostvarenje odnosno rad u društvenim, humanističkim, prirodnim i tehničkim naukama, kao i pronalazak koji je u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravna zaštita pronalazaka.

Kada je reč o medicini, podrazumeva se da to bude rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos u razvoju i unapređenju medicine ili izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine.

U oblasti arhitekture i urbanizma, delo treba da bude realizovano iz oblasti arhitekture, urbanizma ili rekonstrukcije objekata, a u oblasti poljoprivrede to su ostvareni izuzetni rezultati u oblasti individualne poljoprivredne proizvodnje, inovativnost i primena savremenih poljoprivrednih rešenja i standarda, kao i ulaganje u poljoprivredno gazdinstvo i primena novih agrotehničkih mera i tehnologija.

foto: Zorana Jevtić

Da bi se konkurisalo za nagradu u oblasti novinarstva, potrebno je da to delo bude vrhunsko ostvarenje pojedinca u novinarstvu ili publicistici, serija televizijskih ili radijskih priloga, kao i kreativni doprinos uređivanju rubrike, emisije i programa kojima se doprinosi informisanju građana Beograda.

U oblasti obrazovanja treba da bude izuzetno delo i rezultat vaspitno-obrazovnog ili instruktivnog rada kao i rada u organizaciji i razvoju školstva Beograda.

Kad je reč o sportu, podrazumevaju se rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca koji su doprineli afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta, a u oblasti zaštite životne sredine, to su ostvareni rezultati kojima je dat izuzetan doprinos zaštiti životne sredine.

Pod herojskim delom podrazumeva se ostvarenje pojedinca ili grupe koji su snagom svoje ličnosti, vrlinom, požrtvovanošću, nesebičnošću, dobrotom i hrabrošću pomogli sugrađanima u nevolji, savladali izuzetno teške životne okolnosti, popravili njihove ili sopstvene životne prilike.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada dodeljuje se priznanje za najvrednija dostignuća pojedinca ili grupe u svim oblastima znanja koji su svojim delom ili dugogodišnjim radom ostavili trajni pečat Beogradu.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd dodeljuje se pojedincu ili grupi za organizovanje i realizaciju projekta ili programa koji je postao događaj u gradu u prethodnoj godini.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije ostvarenje u naučnom i umetničkom radu učenika i studenata.

To priznanje se dodeljuje pojedincu ili grupi, ako su određeni rezultati postignuti grupnim radom, dok se nagrada "Svetislav Stojanović" dodeljuje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara na teritoriji grada Beograda, a dodeljuje se pojedincu i vatrogasnoj jedinici.

Odluku o dodeljivanju nagrade donosi Odbor Skupštine grada, a predlozi se dostavljaju pisarnici Gradske uprave - Sekretarijatu za skupštinske poslove i propise, Trg Nikole Pašića 6.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track